Kaszotto pomidorowe z tuńczykiem

Jeśli śledzicie bloga od dawna to wiecie, że jestem wielbicielką kaszotta 😉 Przypomnę, że kaszotto to danie jednogarnkowe przygotowywane na wzór włoskiego risotta. Jest dużo zdrowsze, lżejsze niż tradycyjne risotto, bo przygotowane z kaszy. Kaszotto ma tę zaletę, że możemy podać je na ciepło albo zabrać do szkoły/pracy i zajadać się nim na zimno. To idealna propozycja na lunch do pracy. Jest szybkie do przygotowania i można je przygotować dzień wcześniej. Zazwyczaj łączyłam kaszę z mięsem i warzywami. Tym razem postawiłam na tuńczyka. Dodałam także pomidory na wzór słynnej włoskiej potrawy makaronowej: spaghetti al tonno. Wyszło bardzo smacznie 🙂

Proponuję podanie kaszotta z lekką sałatą lub surówką. My zjedliśmy je z surówką colesław. Może to być też sałata wymieszana z papryką/pomidorem i vinegretem.

Zobacz też inne przepisy na kaszotto 🙂 Jedzcie kaszę na zdrowie 🙂

Kaszotto pomidorowe z tuńczykiem

Kaszotto pomidorowe z tuńczykiem

SKŁADNIKI (2 porcje po około 360kcal):

  • ½ szklanki kaszy pęczak,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 puszka tuńczyka sosie własnym,
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody,
  • Garść liści bazylii,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia (10g),

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Na większej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę.

Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy kaszę pęczak oraz zioła prowansalskie i smażymy razem mieszając 2 minuty. Wlewamy wino, chwilę gotujemy aż wino wyparuje. Wówczas całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut. Danie kilka razy mieszamy w czasie gotowania.

Po tym czasie dodajemy pomidory w puszce, mieszamy. Gotujemy razem 10 minut (pod przykryciem). Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy tuńczyka z puszki i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia. Danie doprawiamy w między czasie do smaku.

Kaszotto rozkładamy na talerzyki. Każdą porcję posypujemy posiekanymi liśćmi bazylii.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Kaszotto możemy wzbogacić o dodatek sera mozzarella. Wówczas około 125 g sera mozzarella kroimy w plastry. Układamy je na patelni. Patelnię przykrywamy i podgrzewamy danie na wolnym ogniu aż ser się roztopi.


2) Całe danie zawiera około 720kcal. W tym:

  • węglowodany - 107g,
  • białko - 36g,
  • tłuszcz - 14g,
  • błonnik - 6g.

Proponuję podanie dwóch porcji po około 360kcal. To danie proponuję podać na obiad lub lunch do pracy/szkoły.

Do liczenia kaloryczności dania użyłam wszystkich produktów z listy składników (nie zawiera ona sera mozzarella proponowanego w uwadze 1).

Kaszotto pomidorowe z tuńczykiem

Kaszotto pomidorowe z tuńczykiem

Kaszotto pomidorowe z tuńczykiem

Kaszotto pomidorowe z tuńczykiem





2 komentarzy

  1. Czy zamiast pęczaku można użyć typowego ryżu do risotto? Mój mąż nie lubi kaszy 🙁

    • cukiereczek

      Cyanna tak, można 😉

Zostaw odpowiedź