Kruche babeczki z kremem truskawkowym

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na pyszne, leciutkie i letnie babeczki z kremem truskawkowym. Będą w sam raz do popołudniowej kawki, idealne na piknik czy spotkanie ze znajomymi. Babeczki przygotowuję się w miarę szybko, najdłuższa część to oczywiście upieczenie babeczek. Krem jest bardzo fajny, lekki, całość pięknie zdobi świeża truskawka. Polecam Wam je gorąco, zwłaszcza w taką pogodę jak dziś 🙂 A jeśli macie ochotę to zajrzyjcie również do babeczek z budyniem lub tych z  kremem z masła orzechowego.

 

Składniki:

  • CIASTO:
  • 200 g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 65 g cukru pudru,
  • 130 g zimnego masła,
  • KREM:
  • 200g truskawek + kilka do dekoracji,
  • śmietana kremówka 200g,
  • mascarpone 75g,
  • żelatyna 10g,
  • woda 3-4 łyżki,
  • cukier 3 łyżki,
  • cukier puder 3-4 łyżeczki
  • masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie:

 

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania grudek wielkości kaszy. Kolejno dodajemy cukier puder, żółtka, chwilkę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki do babeczek smarujemy cienką warstwą masła, najlepiej za pomocą pędzelka. Z placka wycinamy okrągłe kształty i wypełniamy nim foremkę. Babeczki nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut aż się zarumienią. Truskawki obieramy i miksujemy z dodatkiem cukru na mus. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone. Żelatynę łączymy z truskawkami, następnie całość delikatnie łączymy z masą śmietanową i mieszamy. Gdy krem zacznie tężeć nakładamy go do babeczek łyżką lub za pomocą szprycy. Babeczki dekorujemy połówkami truskawek. Podajemy schłodzone. Smacznego 😉




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź