Sernik jagodowy

Witajcie w “Weekendowej Cukierence” :) Zasypałam Was w tym roku przepisami z jagodami, ale myślę, że to już jeden z ostatnich, ale na pewno zasługuję na Waszą uwagę. Mowa o pysznym, kremowym , mocno jagodowym serniku, ze śmietanką wieńczącą całość :) Owa śmietanka dodaje walorów smakowych, jej słodycz fajnie współgra z kwaskowatymi jagodami. Do sernika można użyć mrożonych jagód, wystarczy je wcześniej rozmrozić. Zamiast kruchego spodu można przygotować spód z ciasteczek, nie trzeba go wówczas podpiekać.

Składniki:

 

  • SPÓD:
  • 100g mąki,
  • 70g zimnego masła,
  • 35g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • MASA:
  • 250g jagód,
  • 750g sera na sernik (trzykrotnie mielonego),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 duży cukier waniliowy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • POLEWA ŚMIETANKOWA:
  • 250 g śmietany 18%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy spód. Zimne masło siekamy z mąka, dodajemy cukier puder i żółtko, chwilkę siekamy i zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ją i przekładamy do tortownicy o śr. 22cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach aż się lekko zarumieni.



Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw rozdrabniamy jagody za pomocą blendera. Do miski wkładamy wszystkie składniki, krótko miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Nie miksujemy zbyt długo, bo sernik opadnie podczas pieczenia. Masę przelewamy na wystudzony spód i pieczemy około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni.
Po tym czasie na sernik wykładamy polewę śmietankową: śmietankę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. pieczemy kolejne 10 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie schładzamy go w lodówce przez noc. Smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij