Jagodowy obłoczek

Witajcie w “Weekendowej Cukierence”. Jeżeli jeszcze macie świeże jagody to zachęcam Was do przygotowania pysznego ciasta na zimno z jagodami. To najpyszniejszy sernik na zimno jaki jadłam :) A to zasługa kwaśnych i jagód i słodkiego mleka skondensowanego. Ciasto jest kremowe, lekkie jak chmurka. Idealnie sprawdzi się jako propozycja do kawy w słoneczne letnie dni. Polecam gorąco!
Zamiast jagód możecie użyć także borówek amerykańskich lub malin.
Jagodowy obłoczek

Jagodowy obłoczek

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 100g masła,
  • MASA:
  • 400g jagód,
  • 400g mleka skondensowanego słodzonego,
  • 300g serka śmietankowego naturalnego,
  • 200g śmietany kremówki (30 lub 36%),
  • 15g żelatyny,
  • 1/3 szklanki gorącego mleka,
  • POLEWA:
  • 100g jagód,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1,5 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
  • DEKORACJA:
  • 100g jagód,
  • listki mięty

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy (można przetrzeć je przez sito). Masło rozpuszczamy i jeszcze gorące mieszamy dokładnie z ciasteczkami. Masą wykładamy dno tortownicy o średnicy 22cm. Odstawiamy całość na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
MASA SEROWA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, mieszamy ją z serkiem śmietankowym i mlekiem skondensowanym. Ciurkiem wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Dodajemy umyte i osuszone jagody, mieszamy i masę przelewamy do tortownicy. Odstawiamy całość na kilka godzin do lodówki do stężenia.
POLEWA: Jagody umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i zagotowujemy. Chwilkę podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do jagód. Chwilkę razem gotujemy. Ostudzoną polewę wykładamy na ciasto. Całość posypujemy jeszcze świeżymi jagodami i dekorujemy listkami mięty. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
Jagodowy obloczek

Jagodowy obloczek

6 komentarzy

  1. Czy mąkę kukurydzianą można zastąpić inną?

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, można użyć mąki ziemniaczanej.

  2. Witam, czy serek śmietankowy można zastąpić takim z wiaderka?Cudowna strona,korzystam niemal codziennie GRATULUJĘ!

    • cukiereczek cukiereczek

      Junona tak, można użyć sera wiaderkowego. Bardzo dziękuję za miłe słowa! ;)

  3. aga

    O jaki dokładnie serek chodzi?:) można jakiś przykład?

    • cukiereczek cukiereczek

      Aga użyłam serka śmietankowego Twój Smak Piątnicy. Ale chyba jest podobny w Biedronce. Można również użyć sera twarogowego trzykrotnie zmielonego :)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij