Ciasto serowo-cytrynowe z jabłkami

Pyszne ciasto ucierane, które łączy w sobie trzy ciasta: cytrynowe, szarlotkę i sernik. Robi się dość szybko. Jabłka możemy przygotować nawet dzień wcześniej. Wierzch ciasta możemy oprószyć cukrem pudrem.




Ciasto serowo-cytrynowe z jabłkami

Ciasto serowo-cytrynowe z jabłkami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 200g masła,
  • 160g cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 cytryny,
  • 200g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • MASA SEROWA:
  • 350g sera trzykrotnie zmielonego,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 50g cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (12g),
  • JABŁKA:
  • 700g jabłek,
  • 2 łyżeczki rodzynek (20g),
  • Szczypta cynamonu,
  • 1 łyżka masła,

PRZYGOTOWANIE:

JABŁKA: Jabłka obieramy, kroimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka kroimy w cienkie plasterki. W większym rondlu roztopić 1 łyżkę masła. Dodajemy jabłka i cynamon. Smażymy je razem kilka minut aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Owoce zdejmujemy z ognia i studzimy.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i krótko miksujemy. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie napowietrzyć masy serowej.




CIASTO: Z cytryn wyciskamy sok. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy dalej (po około 30s na każde jajko). Możemy w tym momencie dodać odrobinę mąki, jeśli obawiamy się, ze masa się zważy. Dodajemy stopniowo sok z cytryn, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia.

Formę prostokątną o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Do formy wykładamy troszkę więcej niż połowę ciasta i rozsmarowujemy ją równomiernie. Na cieście rozkładamy równomiernie ostudzone jabłka. Na jabłka wykładamy równomiernie masę serową.  Następnie wykładamy resztę ciasta łyżką robiąc kleksy (ciasto zleje się w całość podczas pieczenia).

Ciasto pieczemy około 45 minut tzn. do suchego patyczka.

Życzę smacznego :)

Ciasto serowo-cytrynowe z jabłkami

Ciasto serowo-cytrynowe z jabłkami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij