Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami

Witam w “Weekendowej Cukierence” :) Zapraszam dziś na drugi wypiek z truskawkami w tym roku. Przypomnę, że jako pierwszy pojawił się sernik z truskawkami. Ptysiowe wianuszki to bardzo dekoracyjna wersja ptysia. Wianuszki z kremem i truskawkami to pomysł na wiosenny deser. Wianuszki będą ozdobą stołu, wspaniale się prezentują, a jeszcze lepiej smakują.

Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami

Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 200ml mleka,
  • 300ml wody,
  • 300g mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250g masła,
  • 7 jajek,
  • KREM:
  • 800ml mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 100g budyniu waniliowego (2,5 opakowania),
  • 300g masła,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 300g truskawek,
  • Cukier puder do oprószenia,

PRZYGOTOWANIE:

PTYSIE: Do rondelka wlewamy wodę, mleko i dodajemy masło oraz sól. Całość zagotowujemy. Do wrzącego wywaru wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Chwilkę gotujemy aż masa zacznie odchodzić od ścianek i będzie gładka. Masę studzimy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy ją, powinniśmy uzyskać kremową konsystencję. Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy szprycą okręgi. Zachowujemy spore odstępy, bo ptysie znacznie urosną.




Pieczemy je około 15-20 minut w 180 stopniach i 10-15 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu kroimy je pół.

KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy większą część mleka i dodajemy cukier. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Mleko zagotowujemy. Rozrobiony budyń wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem do białości z cukrem pudrem. Następnie dodajemy porcjami zimny budyń ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Masę przekładamy do szprycy. Wyciskamy krem na obręcz ptysia.

Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Staramy wybrać się mniejsze truskawki. Plasterki truskawek układamy na zakładkę na kremie. Przykrywamy drugą połówką ptysia i odstawiamy gotowe ciastka do lodówki.

Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1) Krem możemy wzbogacić 1-2 łyżkami rozpuszczonej kawy lub cappuccino.

Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami

Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami

Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami

Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami

5 komentarzy

  1. prezentują się znakomicie! :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Dziękuję Aniu :)

  2. Pyszne maleństwa :)

  3. Kasiu wyglądają znakomicie, uwielbiam desery w każdej postaci

    • cukiereczek cukiereczek

      Dziękuję za miłe słowa :) Polecam, są pyszne ;)

Zostaw odpowiedź