Sernik pod truskawkową pianką

Witam w “Weekendowej Cukierence” :) Jeśli macie jeszcze mrożone truskawki to warto wykorzystać je do przygotowania pysznego i kremowego sernika. Sernik smakuje wspaniale. Pieczemy go w niskiej temperaturze, dzięki czemu po ostygnięciu jest płaski, nie pęka. Wieńczy go truskawkowa pianka i słodziutkie bezy – takie połączenie to po prostu niebo w gębie. Serek mascarpone nadaje ciastu delikatnego, kremowego smaku.

Jego przygotowanie zajmie trochę czasu, dlatego polecam upiec rano sernik, wystudzić go do wieczora i wówczas przygotować truskawkową piankę.

Sernik pod truskawkową pianką

Sernik pod truskawkową pianką

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych,
  • 75g masła,
  • Masło do wysmarowania formy,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera trzykrotnie mielonego,
  • 500g serka mascarpone,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 200g śmietany 18% (na wierzch),
  • MASA TRUSKAWKOWA:
  • 450g mrożonych truskawek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 10g żelatyny,
  • 500g śmietany kremówki,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • Bezy, świeże truskawki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy – mocno uklepujemy.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, budyń i cukier. Miksujemy razem przez około 2 minuty aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią. Sernik wyjmujemy i smarujemy go równomiernie śmietaną 18%. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę i całkowicie studzimy. Sernik mocno urośnie podczas pieczenia, ale nie należy się tym przejmować. Stygnąc, sernik opadnie do odpowiedniej wysokości.

MASA TRUSKAWKOWA: Mrożone truskawki umieszczamy w garnku. Przykrywamy je i podgrzewamy na większym ogniu przez około 5 minut. Co jakiś czas mieszamy. Truskawki zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego rozmrożenia. Następnie truskawki przecieramy przez sitko. Do powstałego truskawkowego musu dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru pudru oraz cukier wanilinowy, mieszamy.

Śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem 5 łyżek cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ – 1/3 szklanki gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z truskawkowym musem. Truskawkowy mus wlewamy ciurkiem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.

Masę truskawkową wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki.

Po tym czasie sernik wyjmujemy z formy, można go obkroić.

Sernik dekorujemy pokruszonymi bezami, kawałkami truskawek i/lub płatkami kwiatów.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1) Do przygotowania truskawek użyłam mrożonych truskawek, w sezonie polecam użycie świeżych.

2) Do przygotowania sernika polecam użycie sernika z wiaderka dobrej jakości lub użycie twarogu (należy go samemu zmielić 3 razy).

3) Aby śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę musi być ona mocno schłodzona. Naczynie, w którym będziemy ubijać śmietanę, najlepiej jest włożyć 30 minut wcześniej do lodówki, aby było zimne.

Sernik pod truskawkową pianką

Sernik pod truskawkową pianką

Sernik pod truskawkową pianką

Sernik pod truskawkową pianką

Sernik pod truskawkową pianką

Sernik pod truskawkową pianką

Inspiracja: Kwestia Smaku

5 komentarzy

  1. Cudowny serniczek. Z chęcią bym zjadła kawałek :-)

  2. sernik wygląda obłędnie :)

  3. Uwielbiam takie serniczki :)
    Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam serdecznie!

  4. Wyszło mi tak

    DSC_0435

    • cukiereczek cukiereczek

      Piękne!

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij