To już ostatnia propozycja na pierogi w trwającym na blogu Tygodniu pierogowym. Mamy piątek więc te pierogi to znakomity pomysł na dzisiejszy obiad.
Te pierogi przygotujesz w kilkanaście minut. Ciasto jest mięciutkie, a farsz sycący. Pierogi podajemy z dodatkiem surówek. Zimne pierogi możemy odsmażyć i posypać startym żółtym serem.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 300g białego sera mielonego,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżka miękkiego masła,
- Szczypta soli,
- NADZIENIE:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 cebula,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki posiekanego drobno koperku lub natki pietruszki,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Jajka gotujemy na twardo, obieramy je i siekamy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do miski wkładamy przestudzoną cebulę, posiekane jajka, koperek lub natkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość do połączenia. Nadzienie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
CIASTO: Do miski wkładamy ser, masło, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę zagniatając ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy szklanką koła. Na każdym krążku umieszczamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy formując kształt pieroga. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Wyjmujemy je, gdy wypłyną na wierzch za pomocą łyżki cedzakowej.
Podajemy je na ciepło polane stopionym masłem z dodatkiem surówek. Przed podaniem można je posypać także startym żółtym serem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy więcej mąki.
Wspaniale przepisy,wlasnie takich szukalam.
Zapraszam do smakowania 😉