Dutch baby przygotowałam tym razem w wersji jesiennej czyli z dodatkiem śliwek. Przypomnę tylko, że tego pieczonego amerykańskiego naleśnika przygotujecie (łącznie z pieczeniem) w 25 minut! To jedno z naszych ulubionych weekendowych śniadań - pracy niewiele, a smak super 🙂 Sam naleśnik jest mało słodki więc koniecznie podajcie go polanego syropem klonowym lub syropem z agawy.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- DUTCH BABY:
- 3 jajka,
- 2 i ½ łyżki cukru (30g),
- ¾ szklanki mleka (180ml),
- ¾ szklanki mąki (115g),
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
- Szczypta soli,
- DODATKOWO:
- 1 i ½ łyżki masła,
- 10 śliwek węgierek,
- syrop z agawy lub syrop klonowy,
- cukier puder,
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Umyte śliwki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Wszystkie składniki na dutch baby umieszczamy w misce i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 1 minutę.
Patelnię żeliwną o średnicy 25 cm nagrzewamy razem z piekarnikiem. Do patelni wykładamy 1 i ½ łyżki masła i czekamy aż się rozpuści w piekarniku. Wówczas od razu naczynie wyjmujemy i wlewamy masę naleśnikową. Na wierzch wykładamy połówki śliwek. Naleśnika zapiekamy około 15 – 20 minut. Naleśnik będzie gotowy, gdy boki mocno się zarumienią i podniosą do góry, a w środku pojawi się kilka rumianych „kropek” (sam środek pozostanie bladożółty).
Naleśnika wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy mu odpocząć kilka minut. Wówczas oprószamy go cukrem pudrem i polewamy syropem z agawy (lub syropem klonowym).
Życzę smacznego!