Dutch baby ze śliwkami

Dutch baby przygotowałam tym razem w wersji jesiennej czyli z dodatkiem śliwek. Przypomnę tylko, że tego pieczonego amerykańskiego naleśnika przygotujecie (łącznie z pieczeniem) w 25 minut! To jedno z naszych ulubionych weekendowych śniadań - pracy niewiele, a smak super 🙂 Sam naleśnik jest mało słodki więc koniecznie podajcie go polanego syropem klonowym lub syropem z agawy.

Dutch baby ze śliwkami

Dutch baby ze śliwkami

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • DUTCH BABY:
  • 3 jajka,
  • 2 i ½ łyżki cukru (30g),
  • ¾ szklanki mleka (180ml),
  • ¾ szklanki mąki (115g),
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • Szczypta soli,
  • DODATKOWO:
  • 1 i ½ łyżki masła,
  • 10 śliwek węgierek,
  • syrop z agawy lub syrop klonowy,
  • cukier puder,

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.

Umyte śliwki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Wszystkie składniki na dutch baby umieszczamy w misce i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 1 minutę.

Patelnię żeliwną o średnicy 25 cm nagrzewamy razem z piekarnikiem. Do patelni wykładamy 1 i ½ łyżki masła i czekamy aż się rozpuści w piekarniku. Wówczas od razu naczynie wyjmujemy i wlewamy masę naleśnikową. Na wierzch wykładamy połówki śliwek. Naleśnika zapiekamy około 15 – 20 minut. Naleśnik będzie gotowy, gdy boki mocno się zarumienią i podniosą do góry, a w środku pojawi się kilka rumianych „kropek” (sam środek pozostanie bladożółty).

Naleśnika wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy mu odpocząć kilka minut. Wówczas oprószamy go cukrem pudrem i polewamy syropem z agawy (lub syropem klonowym).

Życzę smacznego!

Dutch baby ze śliwkami

Dutch baby ze śliwkami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź