Sałatka z pęczakiem, fetą i kurczakiem

Kiedy za oknem 38 stopni, tak jak wczoraj, jem przede wszystkim chłodniki i sałatki. Bardzo lubię sałatki, zarówno te warzywne, z sałatą, z ryżem czy makaronem.
Dla osób lubiących sałatki czy będących na diecie polecam dziś sałatkę. Sałatka jest bardzo sycąca, lekka, dodatkowo zamiast majonezu możemy użyć jogurtu naturalnego. Wychodzi jej naprawdę duża porcja więc można zaserwować ją na imprezę. Polecam 🙂
Składniki:

  • kasza pęczak 150g,
  • 4 jajka,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 pierś z kurczaka (około 250g),
  • 3/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • ser feta 140g,
  • sól,
  • pieprz,
  • majonez 3,5 łyżki,
  • szczypiorek
Przygotowanie:
 

Kurczaka kroimy w paski. Oprószamy go solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i podsmażamy na rumiano. Mięso po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy. Ogórka kroimy w kostkę.

W między czasie jajka gotujemy na twardo. Kaszę pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do miski wkładamy wszystkie składniki, dodajemy posiekano drobno szczypior, pokruszony ser feta (zostawiamy trochę do dekoracji) i majonez, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Sałatkę wykładamy na półmisek i układamy w niej jajka pokrojone na ćwiartki. Posypujemy szczypiorem i resztą fety. Życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź