Dziś kolejna propozycja na śledzia - tym razem sałatka.
Sałatka, która oprócz smaku, zachwyca wyglądem. Na świątecznym stole będzie prezentowała się bardzo efektownie. Świetnie współgrają ze sobą warstwy buraczków i śledziowa, do tego finezyjne ułożenie, kilka listków natki do ozdoby i efekt murowany.
Jabłko świetnie sprawdziło się w połączeniu ze śledziem.
Do swojej sałatki użyłam śledzi marynowanych w occie, ale można użyć też tych zwykłych, po namoczeniu.
Składniki:
- 2 płaty śledziowe marynowane w occie,
- 1 jabłko,
- 4-5 małych buraczków,
- 2 ziemniaki,
- 1/2 puszki groszku konserwowego,
- 1 mała cebula,
- 2 ogórki kiszone,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- pieprz,
- cukier,
- sól,
- ocet jabłkowy,
- natka pietruszki posiekana 1 łyżka
Przygotowanie:
Buraczki i ziemniaki gotujemy w osolonej w mundurkach wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu obieramy je. Buraczki ścieramy na tarce, na grubych oczkach, zaś ziemniaki kroimy w kostkę. Z buraków odciskamy nadmiar soku. Dodajemy do nich pokrojoną drobno cebulkę i doprawiamy solą, pieprze, cukrem i octem jabłkowym do smaku. Można dodać również odrobinę oliwy z oliwek. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w cienkie paski. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, ogórki, śledzie, natkę pietruszki, odsączony groszek konserwowy i jabłko. Majonez i jogurt mieszamy ze sobą, doprawiamy pieprzem i łączymy ze składnikami znajdującymi się w miseczce. W półmisku układamy na przemian buraczki i śledzie z sosem. Przed podaniem dekorujemy natką. Życzę smacznego 😉
Zdjęcie nadesłał Artur B.
“Dzięki za inspirację! Sałatka hitem na Wigilii w pracy i w domu”
Zdjęcie nadesłała Pani Magda z bloga My Cat Cooks
Pani Magda pisze: “Przepis troszkę zmodyfikowałam, ale jest pyszny”.