Czerwony ryż

Jeżeli znudził się Wam zwykły ryż zapraszam na pomidorową wersję ryżu - czerwony ryż 🙂
Tak przygotowany ryż smakuje świetnie z mięsem, można zjeść go samego, bez dodatków. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a smakuje rewelacyjnie. Jest też miłą odmianą dla zwykłego, białego ryżu.
Składniki:
  • ryż 100g,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta ostrej papryki,
  • papryka słodka 1 łyżka,
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki,
  • masło 1 łyżeczka,
  • vegeta 1 łyżeczka,
  • 300 ml bulionu
Przygotowanie:

 

Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju. Następnie dodajemy ryż i smażymy chwilkę razem. Przygotowujemy bulion i wlewamy go na patelnię, dodajemy przecier pomidorowy oraz vegetę. Wszystko dusimy pod przykryciem kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdyby ryż szybko wchłonął wodę, a będzie jeszcze twardy to podlewamy jeszcze bulionem. Pod koniec duszenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz masło.

Dokładnie mieszamy i dusimy do momentu aż ryż wchłonie bulion. Podajemy go z mięsem i surówką. Świetnie prezentuje się na talerzu. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź