Co powiecie na jajko faszerowane nieco inaczej? 🙂 Zawsze jajka faszeruje się krojąc je wzdłuż, postanowiłam tym razem jajko przekroić w poprzek, dzięki czemu uzyskałam bardzo fajny efekt wizualny 🙂 Nazwałam swoją potrawę jajkiem w czapeczce. Jajeczko z taką przykrywką prezentuję się naprawdę słodko 🙂 Na pewno ozdobi świąteczny stół 😉
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- kiełki brokuła,
- kiełki rzodkiewki,
- szczypiorek,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
- papryka ostra
Przygotowanie:
Do wykonania farszu można użyć dowolnych kiełek. Kiełki i szczypiorek dokładnie płuczemy, a gdy wyschnie siekamy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu obieramy. Z jajek delikatnie ścinamy czubek i ze środka wyjmujemy żółtko. Żółtka wkładamy do miski i ucieramy z posiekanymi kiełkami i szczypiorkiem, doprawiając farsz do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i dodając majonezu. Przygotowanym farszem wypełniamy wnętrza jajek i całość przykrywamy ściętą częścią. Jajeczka tak przygotowane prezentują się nadzwyczaj ładnie na talerzyku. Smacznego 🙂