Pieczone mini donaty

Karnawał od zawsze kojarzy mi się z pączkami i faworkami. Na blogu możecie znaleźć mnóstwo przepisów na te wypieki. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam coś zupełnie nowego. Są to pieczone donaty. Co prawda na blogu podawałam już kiedyś przepis na donaty, ale były one smażone. Te są dużo prostsze i szybsze do przygotowania. Aby je przygotować trzeba posiadać specjalną formę. Warto taką formę zakupić, bo pączki wychodzą wspaniałe. Świetnie się prezentują i pysznie smakują. Będą idealne na Kinder bale i imprezy dla dzieci.

Donaty oblałam czekoladą mleczną i białą i zastosowałam na nich 4 rodzaje dekoracji:

  • suszone płatki róży,
  • beziki, jadalne złoto i cukrowy maczek,
  • paseczki z czekolady i cukrowy maczek,
  • cukrowe perełki.
Pieczone mini donaty

Pieczone mini donaty

SKŁADNIKI (40 sztuk):

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • ¾ szklanki maślanki,
  • 2 łyżki masła,
  • DODATKOWO:
  • 400g czekolady (mlecznej lub białej),
  • 2 łyżeczki planty lub oleju kokosowego,
  • Cukrowe perełki, suszone płatki róż, jadalne złoto, bezy

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na donaty powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka o pojemności 250ml. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Formę do mini donatów spryskujemy olejem lub smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego masła.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, mieszamy. W drugiej misce rozkłócamy jajka i dodajemy maślankę, rozpuszczone (przestudzone)  masło i ekstrakt z wanilii. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.

Przygotowanym ciastem napełniamy wgłębienia w formie do 2/3 wysokości. Nie przesadzajmy z ilością ciasta w foremce. Im mniej tym donaty będą zgrabniejsze. Pieczemy około 5-7 minut. Ciastka po upieczeniu studzimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną lub białą czekoladę. Do czekolady dodajemy oleju kokosowego lub planty i mieszamy do połączenia. Czekolada powinna nam swobodnie spływać z łyżki. Tak rozpuszczoną czekoladę przelewamy do miseczki. Miseczkę warto wcześniej podgrzać w mikrofali, aby była ciepła. Wówczas czekolada nie będzie szybko zastygała. Trzymamy donata z jednej strony i zanurzamy w czekoladzie. Czekamy chwilkę aż nadmiar czekolady spłynie. Donaty układamy na deseczce i dekorujemy np. kwiatami suszonymi, cukrowymi perełkami.

Resztę czekolady, która nam zostanie, możemy przełożyć do szprycy z cienką końcówką i zrobić na donatach paseczki.

Życzę smacznego!

Pieczone mini donaty

Pieczone mini donaty

Pieczone mini donaty

Pieczone mini donaty





62 komentarzy

  1. Twoje zdjęcie zmotywowało mnie do wypróbowania przepisu?
    Wyszły przepysznie! Do kawki idealna słodka przekąska?
    Dziękuję Monika

    • cukiereczek

      Monika wyszły piękne 🙂

      • Witam w przepisie jest 5-7 min czas pieczenia donatow i tyle się pieką? Zamówiłam formę bende testowała jutro

        • cukiereczek

          Tak. To jest przepis na mini donaty. One pieką się bardzo szybko 🙂

    • Jaką średnicę mają donaty? Nie wiem jaką formę kupić

      • cukiereczek

        Jeden donat ma około 4,5cm średnicy. Ja mam formę na mini donaty firmy Wilton.

    • Witam. Jakich czekolad używacie??

      • cukiereczek

        FinCarre z Lidla lub Magnetic z Biedronki. A karmelowej – Wedel.

  2. Przepyszne!

    • cukiereczek

      Anita jakie piękne! Jak malowane 🙂 Cieszę się, że smakują.

      • Oto i moje donuty ??

        • cukiereczek

          Piękne 😉

        • A ile należałoby je piec w formie na normalne donuty ~7.5 cm?

          • cukiereczek

            Myślę, że tak z 9-11 minut – do suchego patyczka 🙂

  3. Witam, czy próbował ktoś może w maszynce do donatów a nie w piekarniku ?

  4. Czy można użyć jogurtu lub kefiru zamiast maślanki?

    • cukiereczek

      Tak.

    • Moje ciasti bylo bardzo geste, nie rozlewalo sie w foremce. A proporcje odmierzalam w kubku , ale zgodnie z przepisem jak 2 szklanki to u mnie 2 kubki, jak 3/4 szkl. To u mnie kuvek

      • cukiereczek

        To spróbuj następnym razem odmierzyć szklanką 250ml i powinno się udać 🙂

  5. Ola

    Wychodzą pięknie ❤️❤️

  6. Ola

    Nie potrafimy przestać ??????

    • cukiereczek

      Wow mistrzowskie brawo 🙂

    • Ola

      Uwielbiamy ??

      • cukiereczek

        ❤️

      • Donaty wyszły mega pyszne.

        • cukiereczek

          Bardzo się cieszę ♥️

  7. Aaa

    Witam dlaczego mi pękają podczas pieczenia ?????

    • cukiereczek

      Może za długo są pieczone? Tyle razy je piekłam i jeszcze ani razu mi nie pękły?

      • termoobieg czy grzałka góra dól ?. :).

        • cukiereczek

          Góra-dół ?

    • Może za wysoka temperatura pieczenia. Każdy piekarnik jest inny. Proszę spróbować obniżyć temp. o 10 stopni i zobaczyć czy dalej pękają. Wtedy warto też troszkę wydłużyć pieczenie 🙂

  8. Witam. Czy po upieczeniu można czymś naszprycowac donaty?

    • cukiereczek

      Niestety, ale tych donatów nie da się nadziać.

  9. Czy można je przygotować dzień wczesniej przed podaniem ?. :).

    • cukiereczek

      Tak ?

  10. Wyszły pyszne, a czy czekolada zastygnie? ?

    • cukiereczek

      Tak, w lodówce zastygnie ? Cieszę się, że smakują!

  11. Witam! Ile czasu piec w foremce do zwykłej wielkości donatów? Bardzo proszę o odpowiedź, w końcu jutro tłusty czwartek 🙂

    • cukiereczek

      Myślę, że około 9-12 minut 🙂

      • Zupełnie zapomniałam napisać a może komuś się ta informacja przyda bo już robie któryś raz z rzędu. W foremce na klasycznej wielkości donuty, również przepis świetnie się sprawdza.😊Wychodzą pysznie! Faktycznie czas pieczenia trzeba minimalnie wydłużyć, ale to kwestia około 5 minut i jest idealnie. W silikonowych foremkach trzeba je dobrze wystudzić przed wyjęciem i wtedy zachowują piękny kształt i nic się nie kruszy. Dzięki za super przepis!

        • cukiereczek

          Bardzo dziękuję za rzeczowy komentarz 🤗 Cieszę się, że przypadły do gustu 😉

  12. Czy to normalne ze one wyszly dosc ciezkie jesli chodzi o wagę?dodawalam maslanke zgodnie z przepisem.

    • cukiereczek

      One są raczej leciutkie. Być może za dużo ciasta na jednego donata było w foremce? 🧐

      • No to cos zrobilam nie tak. Ciasta w foremce nie bylo duzo. Wyszly zgrabne ale ciezkie. A konsystencja ciasta kleista i gesta powinna byc?

        • cukiereczek

          Ciasto jest kleiste, ale nie jest zbyt gęste. Po wlaniu do formy rozlewa się. A szklanka o poj. 250ml? Może któryś ze składników został źle odmierzony?

  13. Dodam ze ciasto wyszzlo mi geste i kleiste.

  14. Robiłam pierwszy raz 😀 a wyszły naprawdę ładne 😀 i przede wszystkim pyszne <3

    • cukiereczek

      Cieszę się bardzo ❤️

  15. Dzień dobry,
    A jak mam foremkę na 12 donatow A z tej masy wychodzi 40 to mogę rozdzielać że jedne się upieką A potem drugie bo mam tylko jedną formę

    • cukiereczek

      Tak. Ja też mam tylko jedną foremkę 😉

      • Czy można użyć mleka zamiast maślanki?

        • cukiereczek

          Nie, prędzej kefiru.

  16. Są pyszne i znikają błyskawicznie 👌

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

  17. Czy może być śmietaną 18 % zamiast maślanki

  18. Czy maślankę można zamienić kefirem?

Zostaw odpowiedź