Karnawał od zawsze kojarzy mi się z pączkami i faworkami. Na blogu możecie znaleźć mnóstwo przepisów na te wypieki. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam coś zupełnie nowego. Są to pieczone donaty. Co prawda na blogu podawałam już kiedyś przepis na donaty, ale były one smażone. Te są dużo prostsze i szybsze do przygotowania. Aby je przygotować trzeba posiadać specjalną formę. Warto taką formę zakupić, bo pączki wychodzą wspaniałe. Świetnie się prezentują i pysznie smakują. Będą idealne na Kinder bale i imprezy dla dzieci.
Donaty oblałam czekoladą mleczną i białą i zastosowałam na nich 4 rodzaje dekoracji:
- suszone płatki róży,
- beziki, jadalne złoto i cukrowy maczek,
- paseczki z czekolady i cukrowy maczek,
- cukrowe perełki.
SKŁADNIKI (40 sztuk):
- CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 jajka,
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- ¾ szklanki maślanki,
- 2 łyżki masła,
- DODATKOWO:
- 400g czekolady (mlecznej lub białej),
- 2 łyżeczki planty lub oleju kokosowego,
- Cukrowe perełki, suszone płatki róż, jadalne złoto, bezy
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na donaty powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka o pojemności 250ml. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Formę do mini donatów spryskujemy olejem lub smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego masła.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, mieszamy. W drugiej misce rozkłócamy jajka i dodajemy maślankę, rozpuszczone (przestudzone) masło i ekstrakt z wanilii. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
Przygotowanym ciastem napełniamy wgłębienia w formie do 2/3 wysokości. Nie przesadzajmy z ilością ciasta w foremce. Im mniej tym donaty będą zgrabniejsze. Pieczemy około 5-7 minut. Ciastka po upieczeniu studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną lub białą czekoladę. Do czekolady dodajemy oleju kokosowego lub planty i mieszamy do połączenia. Czekolada powinna nam swobodnie spływać z łyżki. Tak rozpuszczoną czekoladę przelewamy do miseczki. Miseczkę warto wcześniej podgrzać w mikrofali, aby była ciepła. Wówczas czekolada nie będzie szybko zastygała. Trzymamy donata z jednej strony i zanurzamy w czekoladzie. Czekamy chwilkę aż nadmiar czekolady spłynie. Donaty układamy na deseczce i dekorujemy np. kwiatami suszonymi, cukrowymi perełkami.
Resztę czekolady, która nam zostanie, możemy przełożyć do szprycy z cienką końcówką i zrobić na donatach paseczki.
Życzę smacznego!
Twoje zdjęcie zmotywowało mnie do wypróbowania przepisu?
Wyszły przepysznie! Do kawki idealna słodka przekąska?
Dziękuję Monika
Monika wyszły piękne 🙂
Witam w przepisie jest 5-7 min czas pieczenia donatow i tyle się pieką? Zamówiłam formę bende testowała jutro
Tak. To jest przepis na mini donaty. One pieką się bardzo szybko 🙂
Jaką średnicę mają donaty? Nie wiem jaką formę kupić
Jeden donat ma około 4,5cm średnicy. Ja mam formę na mini donaty firmy Wilton.
Witam. Jakich czekolad używacie??
FinCarre z Lidla lub Magnetic z Biedronki. A karmelowej – Wedel.
Przepyszne!
Anita jakie piękne! Jak malowane 🙂 Cieszę się, że smakują.
Oto i moje donuty ??
Piękne 😉
A ile należałoby je piec w formie na normalne donuty ~7.5 cm?
Myślę, że tak z 9-11 minut – do suchego patyczka 🙂
Witam, czy próbował ktoś może w maszynce do donatów a nie w piekarniku ?
Czy można użyć jogurtu lub kefiru zamiast maślanki?
Tak.
Moje ciasti bylo bardzo geste, nie rozlewalo sie w foremce. A proporcje odmierzalam w kubku , ale zgodnie z przepisem jak 2 szklanki to u mnie 2 kubki, jak 3/4 szkl. To u mnie kuvek
To spróbuj następnym razem odmierzyć szklanką 250ml i powinno się udać 🙂
Wychodzą pięknie ❤️❤️
Dziękuję i polecam się 🙂
Pyszne i przepiękne.
Cieszę się, że smakowały 🙂
Nie potrafimy przestać ??????
Wow mistrzowskie brawo 🙂
Uwielbiamy ??
❤️
Donaty wyszły mega pyszne.
Bardzo się cieszę ♥️
Witam dlaczego mi pękają podczas pieczenia ?????
Może za długo są pieczone? Tyle razy je piekłam i jeszcze ani razu mi nie pękły?
termoobieg czy grzałka góra dól ?. :).
Góra-dół ?
Może za wysoka temperatura pieczenia. Każdy piekarnik jest inny. Proszę spróbować obniżyć temp. o 10 stopni i zobaczyć czy dalej pękają. Wtedy warto też troszkę wydłużyć pieczenie 🙂
Witam. Czy po upieczeniu można czymś naszprycowac donaty?
Niestety, ale tych donatów nie da się nadziać.
Czy można je przygotować dzień wczesniej przed podaniem ?. :).
Tak ?
Wyszły pyszne, a czy czekolada zastygnie? ?
Tak, w lodówce zastygnie ? Cieszę się, że smakują!
Witam! Ile czasu piec w foremce do zwykłej wielkości donatów? Bardzo proszę o odpowiedź, w końcu jutro tłusty czwartek 🙂
Myślę, że około 9-12 minut 🙂
Zupełnie zapomniałam napisać a może komuś się ta informacja przyda bo już robie któryś raz z rzędu. W foremce na klasycznej wielkości donuty, również przepis świetnie się sprawdza.😊Wychodzą pysznie! Faktycznie czas pieczenia trzeba minimalnie wydłużyć, ale to kwestia około 5 minut i jest idealnie. W silikonowych foremkach trzeba je dobrze wystudzić przed wyjęciem i wtedy zachowują piękny kształt i nic się nie kruszy. Dzięki za super przepis!
Bardzo dziękuję za rzeczowy komentarz 🤗 Cieszę się, że przypadły do gustu 😉
Czy to normalne ze one wyszly dosc ciezkie jesli chodzi o wagę?dodawalam maslanke zgodnie z przepisem.
One są raczej leciutkie. Być może za dużo ciasta na jednego donata było w foremce? 🧐
No to cos zrobilam nie tak. Ciasta w foremce nie bylo duzo. Wyszly zgrabne ale ciezkie. A konsystencja ciasta kleista i gesta powinna byc?
Ciasto jest kleiste, ale nie jest zbyt gęste. Po wlaniu do formy rozlewa się. A szklanka o poj. 250ml? Może któryś ze składników został źle odmierzony?
Dodam ze ciasto wyszzlo mi geste i kleiste.
Robiłam pierwszy raz 😀 a wyszły naprawdę ładne 😀 i przede wszystkim pyszne <3
Cieszę się bardzo ❤️
Dzień dobry,
A jak mam foremkę na 12 donatow A z tej masy wychodzi 40 to mogę rozdzielać że jedne się upieką A potem drugie bo mam tylko jedną formę
Tak. Ja też mam tylko jedną foremkę 😉
Czy można użyć mleka zamiast maślanki?
Nie, prędzej kefiru.
Są pyszne i znikają błyskawicznie 👌
Bardzo dziękuję ♥️
Czy może być śmietaną 18 % zamiast maślanki
Można spróbować.
Czy wyszły z śmietaną?
Czy maślankę można zamienić kefirem?
Tak