Kochani, witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dzisiaj mam dla Was propozycję na walentynkowe słodkości. Pyszne babeczki red velvet zwieńczone śmietanowym kremem, małe cukrowe serduszka delikatnie podkreślą wagę tego święta. Ciasto jest delikatnie aksamitne, pierwotnie do zabarwienia go na czerwono używano soku z buraków. Przepis na to ciasto zaczął krążyć prawdopodobnie już w 1920 roku w Stanach Zjednoczonych. Babeczki na pewno uwiodą niejedno serce 🙂
Składniki:
  • BABECZKI:
  • 120g masła,
  • 250g cukru,
  • 2 jajka,
  • 300g mąki,,
  • 240 ml maślanki,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka sody,,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • szczypta czerwonego barwnika
  • KREM:
  • 600g kremówki,
  • 250g mascarpone,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • cukrowe serduszka,
  • aromat waniliowy

 

Przygotowanie:
 

Wszystkie składniki na muffinki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku i ponownie ucieramy. Mąkę mieszamy z kakao, solą i barwnikiem. Dodajemy na przemian maślankę z aromatem i mąkę ciągle mieszając. Ocet mieszamy z sodą, powstanie piana. Od tej chwili postępujemy dość szybko. Ocet z sodą wlewamy do ciasta i mieszamy około 10s na średnich obrotach miksera. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami (15 babeczek). Ciasta nakładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy mascarpone i kilka kropel aromatu, dokładnie mieszamy. Kremem ozdabiamy babeczki. Dekorujemy je cukrowymi serduszkami. Przechowujemy w lodówce, smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź