- BABECZKI:
- 120g masła,
- 250g cukru,
- 2 jajka,
- 300g mąki,,
- 240 ml maślanki,
- 4 łyżeczki kakao,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka sody,,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- szczypta czerwonego barwnika
- KREM:
- 600g kremówki,
- 250g mascarpone,
- 6 łyżek cukru pudru,
- DODATKOWO:
- cukrowe serduszka,
- aromat waniliowy
Wszystkie składniki na muffinki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku i ponownie ucieramy. Mąkę mieszamy z kakao, solą i barwnikiem. Dodajemy na przemian maślankę z aromatem i mąkę ciągle mieszając. Ocet mieszamy z sodą, powstanie piana. Od tej chwili postępujemy dość szybko. Ocet z sodą wlewamy do ciasta i mieszamy około 10s na średnich obrotach miksera. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami (15 babeczek). Ciasta nakładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy mascarpone i kilka kropel aromatu, dokładnie mieszamy. Kremem ozdabiamy babeczki. Dekorujemy je cukrowymi serduszkami. Przechowujemy w lodówce, smacznego 🙂