Słodki ananas świetnie komponuję się z pikantnym mięsem z piersi kurczaka. Jako dodatek proponuję ryż, zieloną sałatę z pomidorkami koktajlowymi i ostry sos pomidorowy. Takie szaszłyki świetnie wpasują się w sezon grillowy, ale możemy je przygotować także na rodzinne imprezy (wówczas pieczemy je w piekarniku).
SKŁADNIKI (16 sztuk=4-6 porcji):
-
500g piersi z kurczaka,
-
1 świeży ananas,
-
1 duża czerwona papryka,
-
MARYNATA:
-
2 łyżki oleju,
-
2 łyżeczki oregano,
-
2/3 łyżeczki tymianku,
-
2/3 łyżeczki kurkumy,
-
1 łyżeczka kolendry,
-
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
-
1/3 łyżeczki chili,
-
2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki,
-
2 ząbki czosnku,
-
Sól,
-
Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z kurczaka pokrój w kostkę mniej więcej 1-1,5cm. Paprykę i świeżego ananasa pokrój w kostkę podobnej wielkości.
Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą, dodaj posiekaną drobno natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj olej i wymieszaj z przyprawami – powstania gęsta pasta. Mięso umieść w misce, dodaj ziołową pastę i dokładnie wymieszaj, aby mięso pokryło się przyprawami. Miskę zakryj folią spożywczą i odstaw na co najmniej godzinę (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Kilka godzin wcześniej patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.
Na patyczki nadziewaj na przemian mięso, ananasa i paprykę. Postępuj tak do wyczerpania składników. Szaszłyki grilluj po kilka minut z każdej strony na rumiano.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Szaszłyki możesz też upiec w piekarniku nagrzanym do 180stopni (około 20 minut). Uważaj wówczas, aby nie przesuszyć mięsa.
smakowite szaszłyki 🙂
Jakie cudne kolory 🙂 Bardzo smakowite:-)
Witam w piekarniku na ile stopni ustawic
Kaska na 180 stopni.
Szaszlyki wyszly pyszne,pieklam w piekarniku.Dziekuje za kolejny pyszny przepis?
Cieszę się, że smakowały ❤️