Pasztet z winogronami i winną galaretką

Jestem wielką wielbicielką domowych wędlin i pasztetów. Po pierwsze smakują o niebo lepiej niż te sklepowe, a po drugie czerpię przyjemność z ich przygotowania. Jeżeli tylko czas mi na to pozwala to piekę pasztet, który później z siostrą jemy przez cały tydzień 😉 Jeśli pamiętacie, to już jeden z pasztetów na blogu jest.

Mam zrobione również zdjęcia pieczeni i też myślę, że niedługo podzielę się z Wami przepisem. Ale tym razem pasztet. Taki pasztet będzie zdecydowanie ozdobą stołu podczas rodzinnych imprez. Smakuje zupełnie inaczej niż poprzedni. Jest bardzo smaczny, ale przyznam, że tamten smakował mi bardziej.

 
 
Składniki:
  • wołowina 200g,
  • boczek wędzony 200g,
  • wątróbki kurze 400g,
  • łopatka 200g,
  • winogrona czerwone 200g,
  • 150 g śmietany kremówki,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 ml białego wina,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (około 7g),
  • 8 łyżek wody,
  • 6 łyżek wina czerwonego półsłodkiego,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta 1-2 łyżki
Przygotowanie:
 
Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i mielimy w maszynce do mielenia mięsa 3 razy. Do mięsa dodajemy śmietanę, jajka, białe wino, dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na blachę wlewamy trochę wodę, wkładamy foremkę z pasztetem i pieczemy przez półtorej godziny w 160 stopniach. (Jeżeli woda z blachy wyparuje to dolewamy) Po upieczeniu pasztet studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 8 łyżkach gorącej wody, dodajemy czerwone wino i mieszamy. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na pasztet. Odstawiamy do stężenia. Winogrona kroimy na pół i układamy na galaretce winnej. Smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź