Jeśli chcesz podać rodzinie prawdziwie królewski obiad przygotuj jej kotleciki drobiowe. Są bardzo szybkie do przygotowania, można podać je na ciepło lub na zimno. Będą miłą odmianą dla zwykłych kotletów schabowych czy kotletów z piersi. Smakują wyśmienicie, polecam.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 2 małe jajka (lub 1 duże jajko+1 żółtko),
- 75g żółtego sera,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki majonezu,
- szczypta granulowanego czosnku,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez, mąkę ziemniaczaną, czosnek i dokładnie roztrzepujemy do powstania kremowej konsystencji. Wówczas dodajemy starty na grubych oczkach tarki ser i pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta, formujemy kształt kotleta. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Smacznego 🙂
Właśnie zajadamy się z synem. Są pyszne ! 🙂
Sylwia, bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że smakują 🙂
Pozdrawiam,
Kasia
Zdjęcie nadesłała Pani Marta K.
Pani Marta pisze: “… to chyba najszybsze i najsmaczniejsze kotlety jakie robiłam, naprawdę pychotka “.
Bardzo smaczne, szybkie i proste kotlety. Miła alternatywa na niedzielny obiad 🙂
Monika cieszę się, że smakowały 🙂
Kotleciki są przepyszne zdecydowanie moje ulubione i z pewnością będą często gościć na moim stole 🙂
Iskierka, bardzo dziękuję za zdjęcie i miły komentarz 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂
Pysznosci ,polecam !
Aldis cieszę się, że smakowały 😉