Dziś w "Weekendowej Cukierence" będzie o cieście, które nie tak dawno wymyśliłam. Kupując chleb w cukierni rzuciło mi się w oczy piękne ciasto - lekkie, puszyste, o pastelowych kolorach. Wydawało mi się bardzo proste do przygotowania więc postanowiłam je odtworzyć. Żeby uzyskać pastelowe kolorki użyłam oczywiście galaretek, zmieszałam je ze śmietanką i jogurtem.
Jeżeli chcecie, aby ciasto było bardziej dietetyczne śmietanę zastąpcie jogurtem. Ciasto pokroiłam w kostki, taki sposób podania wydał mi się bardzo dobry, bo każdą kostkę udekorowałam śmietaną i winogronem i każdy miał jednakową porcję. Efekt jest rewelacyjny. Na żywo to ciasto wygląda jeszcze lepiej. jest leciutkie, idealne na piękne, słoneczne letnie dni, polecam 🙂
Składniki:
- 2 galaretki czerwone,
- 2 galaretki zielone,
- ciastka czekoladowe 380g,
- masło 200g,
- śmietana kremówka 400g,
- jogurt naturalny 400g,
- śmietana 30% 400g,
- cukier do smaku,
- winogrona jasne 200g
Przygotowanie:
Ciastka czekoladowe kruszymy na pył. W między czasie masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Ciastka łączymy z masłem i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na spód foremki (użyłam foremki o wymiarach 23,5x28). Formę wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Galaretki zielone rozpuszczamy w 500ml wody. 200g śmietany kremówki ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej jogurt naturalny, tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na ciastka. Odstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje. Podobnie postępujemy z drugą - czerwoną - warstwą. Śmietanę 30% ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i przekładamy ją do szprycy. Gdy ciasto stężeję kroimy je w kostkę. Każą kostkę ozdabiamy śmietaną i dekorujemy winogronem. Smacznego 🙂