Kruche maślane ciasto z mascarpone i wiśniami

To kolejne ciasto inspirowane słynnymi ciasteczkami MELTING MOMENTS (tłum. rozpływające się w ustach), które pojawia się w “Weekendowej Cukierence”. Na blogu znajdziecie przepis na to ciasto z letnimi owocami i marakują. Powiem Wam, że serek mascarpone w połączeniu z kwaśnymi wiśniami i kruchym maślanym ciastem smakuje jeszcze lepiej niż wspomniane wcześniej ciasto. Kruche ciasto przygotowujemy poprzez ucierania masła, a nie jego siekanie. Po upieczeniu jest twarde. Dopiero po przełożeniu kremem mięknie. Dlatego ciasto musi spędzić w lodówce co najmniej 2 godziny.

Ciasto z wiśniami i mascarpone

Ciasto z wiśniami i mascarpone

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
  • 200g masła,
  • 70g cukru pudru,
  • 270g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • KREM MASCARPONE:
  • 500g serka mascarpone,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • FRUŻELINA WIŚNIOWA:
  • 500g wiśni,
  • 175g cukru,
  • 2,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.

Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 23 minuty na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

KREM MASCARPONE: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie ucieramy go mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż stanie się sztywny, gęsty i puszysty (zwiększy swoją objętość).Krem wykładamy na podpieczony spód.

FRUŻELINA WIŚNIOWA: Wydrylowane wiśnie (świeże lub mrożone) przekładamy do garnka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Co jakiś czas możemy je przemieszać. Zimną wodę (2 łyżki) łączymy z sokiem z cytryny i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (2 łyżki). Odstawiamy ją na chwilę, aby napęczniała. Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny.

Wiśnie wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Gotujemy je 5 minut. Wówczas dodajemy rozrobioną mąkę i cały czas mieszamy. Owoce zagotowujemy, wiśnie powinny wyraźnie zgęstnieć. Zdejmujemy je z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy.

Gdy frużelina przestygnie to wylewamy ją na krem i wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na lodówki na co najmniej 2 godziny.

Życzę smacznego  :)

Kruche maślane ciasto z mascarpone i wiśniami

Kruche maślane ciasto z mascarpone i wiśniami

Ciasto z wiśniami i mascarpone

Ciasto z wiśniami i mascarpone

1 Komentarz

  1. wspaniałe ciacho! :)

Zostaw odpowiedź