Ciasto Wenus

Gdy za oknem jest tak gorąco jak dziś to chętniej sięgamy po lżejsze ciasta. Na naszych stołach królują teraz przede wszystkim serniki na zimno. Dzisiejsza słodka propozycja w ramach "Weekendowej Cukierenki" również sprawdzi się w cieplejsze dni. To ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Biszkopt możemy upiec dnia poprzedniego wówczas samo złożenie ciasta potrwa około 15 minut. Ciasto jest lekkie, piankowe, puszyste, kremowe. Wychodzi dość wysokie. Znika z talerza w mig 😉

Ciasto Wenus

Ciasto Wenus

SKŁADNIKI :

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • MASA KREMOWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie mielonego,
  • 330ml śmietany kremówki (30% lub 36%),
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 300ml wody,
  • POSYPKA KOKOSOWA:
  • 100g wiórek kokosowych,
  • 50g masła,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.



Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę. Następnie kroimy go na 2 części.

PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

MASA KREMOWA: Galaretki rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Odstawiamy je do przestudzenia.

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy ser i mieszamy. Stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy na wolnych obrotach miksera.

POSYPKA KOKOSOWA: Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Smażymy je chwilkę co jakiś czas mieszając do momentu aż wiórki kokosowe się zarumienią.

ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy jeden blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę kremową. Następnie układamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go resztą ponczu. Smarujemy go cienką warstwą dżemu brzoskwiniowego. Wierzch posypujemy prażonym kokosem i dociskamy go do reszty ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego  🙂

Ciasto Wenus

Ciasto Wenus

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij