Cukinie faszerowane mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami

To pomysł na pyszny letni obiad. Takie danie możemy spokojnie zaserwować również na niedzielny obiad. Farsz możemy przygotować wcześniej, a cukinie zapiec tuż przed podaniem.

Cukinie faszerowane mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami

Cukinie faszerowane mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami

SKŁADNIKI(4-6 porcji):

  • 5-6 średnich cukinii,

  • 100g ryżu,

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,

  • 400g pieczarek,

  • 1 duża cebula,

  • 1 jajko,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 200g żółtego sera,

  • 2-3 pomidory,

  • 1 łyżeczka oregano,

  • 1 łyżeczka tymianku,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pomidory kroimy w plasterki.

Umyte i osuszone cukinie kroimy wzdłuż na pół. Każdą z połówek cukinii wydrążamy. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je solą i pieprzem. Zapiekamy je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Cukinie wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Gdy cukinie się pieką to przygotowujemy farsz. Umyte i osuszone pieczarki siekamy w małą kostkę. Pieczarki podsmażamy na patelni aż cała woda z nich wyparuję. Pieczarki po usmażeniu studzimy.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją przez kilka minut aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 30 sekund.

Następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy je na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Mięso po usmażeniu studzimy.

W misce umieszczamy wszystkie składniki: pieczarki, ryż, mięso i jajko. Mieszamy do połączenia i doprawiamy do smaku.

Gotowym nadzieniem napełniamy połówki cukinii. Gdy cukinie będą gotowe to posypujemy je startym żółtym serem. Na każdej cukinii układamy po 2-3 plasterki pomidora.

Cukinie zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Pomidory możemy sparzyć i obrać ze skórki przed pokrojeniem w plasterki.

2) Możemy wykorzystać już ugotowany ryż np. pozostały nam z obiadu.

Cukinie faszerowane mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami

Cukinie faszerowane mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami





4 komentarzy

  1. Cukinie przepyszne.Bardzo dobry przepis-serdecznie polecam.

    cukinia

    • cukiereczek

      Pani Ireno cieszę się, że smakowały 🙂

  2. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, więc faszerowana w sezonie cukiniowym też musiała pojawić się na moim stole. Dodałam jeszcze pomidory, więc farsz wyszedł ciut inny niż w przepisie. Obowiązkowa pozycja dla wielbicieli cukinii.

    DSCN2536

    • cukiereczek

      Joanna wygląda pysznie 🙂

Zostaw odpowiedź