To pomysł na pyszny letni obiad. Takie danie możemy spokojnie zaserwować również na niedzielny obiad. Farsz możemy przygotować wcześniej, a cukinie zapiec tuż przed podaniem.
SKŁADNIKI(4-6 porcji):
-
5-6 średnich cukinii,
-
100g ryżu,
-
500g mięsa mielonego wieprzowego,
-
400g pieczarek,
-
1 duża cebula,
-
1 jajko,
-
3 ząbki czosnku,
-
200g żółtego sera,
-
2-3 pomidory,
-
1 łyżeczka oregano,
-
1 łyżeczka tymianku,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pomidory kroimy w plasterki.
Umyte i osuszone cukinie kroimy wzdłuż na pół. Każdą z połówek cukinii wydrążamy. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je solą i pieprzem. Zapiekamy je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Cukinie wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Gdy cukinie się pieką to przygotowujemy farsz. Umyte i osuszone pieczarki siekamy w małą kostkę. Pieczarki podsmażamy na patelni aż cała woda z nich wyparuję. Pieczarki po usmażeniu studzimy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją przez kilka minut aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 30 sekund.
Następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy je na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Mięso po usmażeniu studzimy.
W misce umieszczamy wszystkie składniki: pieczarki, ryż, mięso i jajko. Mieszamy do połączenia i doprawiamy do smaku.
Gotowym nadzieniem napełniamy połówki cukinii. Gdy cukinie będą gotowe to posypujemy je startym żółtym serem. Na każdej cukinii układamy po 2-3 plasterki pomidora.
Cukinie zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Pomidory możemy sparzyć i obrać ze skórki przed pokrojeniem w plasterki.
2) Możemy wykorzystać już ugotowany ryż np. pozostały nam z obiadu.
Cukinie przepyszne.Bardzo dobry przepis-serdecznie polecam.
Pani Ireno cieszę się, że smakowały 🙂
Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, więc faszerowana w sezonie cukiniowym też musiała pojawić się na moim stole. Dodałam jeszcze pomidory, więc farsz wyszedł ciut inny niż w przepisie. Obowiązkowa pozycja dla wielbicieli cukinii.
Joanna wygląda pysznie 🙂