Aby wyeksponować prześliczne letnie owoce użyłam galaretki krystalicznej. Sernik przygotowuję się bardzo szybko. Smakuje naprawdę wyśmienicie. Świetnie orzeźwia w letnie ciepłe dni!
SKŁADNIKI:
-
BISZKOPT:
-
3 jajka,
-
¾ szklanki mąki,
-
½ szklanki cukru,
-
3 łyżki oleju,
-
¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
-
MASA SEROWA
-
500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
-
400g śmietany kremówki,
-
½ - 2/3 szklanki cukru pudru,
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
-
12g żelatyny,
-
50ml wody,
-
PONCZ:
-
1/3 szklanki wody,
-
3 łyżki soku z cytryny,
-
2 łyżeczki cukru pudru,
-
DODATKOWO:
-
250g owoców,
-
2 galaretki krystaliczne,
-
500ml wody,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę biszkoptową i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią.
Po wystudzeniu z biszkopta ścianami wierzch lub delikatnie zeskrobujemy wierzchnią warstwę.
Biszkopt układamy na paterze. Zapinamy na nim obręcz tortownicy. Biszkopt smarujemy ponczem.
PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia.
MASA SEROWA: Żelatynę rozpuszczamy w 50ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby śmietana ubiła się musi być dobrze schłodzona.
Ser miksujemy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy do połączenia.
Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną żelatynę cały czas miksując. Staramy się żelatynę wlewać ciurkiem na środek miski, aby nie została nigdzie na ściankach. Gotową masę serową wylewamy na nasączony biszkopt, dokładnie ją wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki (do stężenia masy serowej).
W tym czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody. Owoce myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia.
Owoce układamy na cieście. Zalewamy je tężejącą galaretką.
Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Możemy użyć galaretki o dowolnym kolorze.
2) Do masy serowej możemy użyć także serek mascarpone. Wówczas proponuję użyć 250g serka mascarpone i 250 sera twarogowego.
3) Ciasto możemy przygotować także przy użyciu biszkoptów.
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Dziękuję 🙂 Polecam, był bardzo smaczny 😉
Witam. Jestem zadowolona, sernik wg Pani przepisu wyszedł mi znakomicie. Sernik jest smaczny w sam raz na popołudniowy deser w środku gorącego i kwitnacego mają. Polecam ten przepis.
Pani Ireno wygląda pięknie! Cieszę się, że smakował 🙂
Nie wiem dlaczego zdjęcie wystawiło się odwrocone 🙁
Pani Ireno nic nie szkodzi, że odwrócone 😉 Po pobraniu zdjęcia widzę, że wyświetla się poprawnie.