Kiedyś nie przepadałam za wegetariańskimi kotletami.
Sądziłam, że nie można się nimi najeść. Od pewnego czasu zmieniam zdanie. I powiem Wam, że warzywne kotleciki to super sprawa 🙂 Nie dość, że pysznie smakują, to gdy je zjadamy, czujemy się o wiele lżej niż jedząc zwykły kotlet schabowy. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie sezonowych kotletów - z cukinii. Świetnie smakują podane z sosem tzatziki. Mogą stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do dań mięsnych. Nie miałam żadnych problemów z ich smażeniem, nie rozwalały się. Kluczem do sukcesu jest dokładne odciśnięcie cukinii z soku. Ja do swoich kotlecików użyłam cukinii żółtej. Zarówno żółta jak i zielona cukinia świetnie się tutaj sprawdzą.
SKŁADNIKI (6-8 kotletów=2 porcje):
-
1 średnia cukinia(250-300g),
-
1 jajko,
-
½ szklanki sera feta,
-
2/3 szklanki bułki tartej,
-
½ łyżeczki soli,
-
2 łyżki posiekanego koperku,
-
Bułka tarta do panierowania
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Umytą i osuszoną cukinię ścieramy na średnich oczkach tarki. Z większej cukinii usuwamy pestki. Moja cukinia ważyła 370g. Cukinię solimy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok. Powstały sok dokładnie odciskamy.
Do miski wkładamy wszystkie składniki: odciśniętą cukinię, pokruszony ser feta, bułkę tartą, jajko, koperek, szczyptę pieprzu. Masę dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety.Kotlety panierujemy w dodatkowej bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety partiami na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Gdyby masa za bardzo kleiła się do rąk możemy dodać 1-2 łyżki mąki.
2) Kotlety będą się ładnie formowały i dobrze smażyły (nie będą się rozpadać) jeśli gotową masę schłodzimy w lodówce.
Wyszły rewelacyjne❤
Bardzo mi miło 😀 wyglądają rewelacyjnie 😉
Czy kotlecików już nie panierujemy w bułce?
Po uformowaniu kotlecików panierujemy je w dodatkowej bułce tartej 🙂
Tak podejrzewałam bo takie pięknie rumiane 🙂
dziękuję!
🙂 życzę smacznego!
Były pyszne! Jak najbardziej polecam a teraz będę robić ogórki musztardowe z twojego przepisu 😉 pozdrawiam wszystkich 😉
Ana cieszę się, że kotleciki smakowały 🙂
Ja już porcję musztardowych zrobiłam w tamtym tygodniu 🙂 Dzisiaj zabieram się za robienie sałatki szwedzkiej 🙂 Pozdrawiam!
Twój komentarz
Ana kotleciki smakowicie się prezentują 🙂 Dziękuję za zdjęcie 😉
Kotleciki pyszne lekko zmodyfikowane…zamiast sera feta ser żółty
Milena kotleciki prezentują się bardzo smakowicie 🙂 Dzięki za fotkę 🙂
Cukiereczku czy zamiast sera feta można dodać zwykłego sera żółtego lub mozzarelli? Akurat za fetą nie przepadam, a na kotleciki mam ochotę 🙂
Milka nie próbowałam z mozzarellą, ale wydaje mi się, że będzie za miękka. Proponowałabym użyć żółtego sera. Najlepiej jakiegoś twardego, ale myślę, że zwykły żółty ser też się tutaj sprawdzi.
Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam,
Kasia 🙂
Bardzo dobre, choć jak dla mnie odrobinę za słone. Następnym razem dam mniej fety lub wzorem poprzednich wpisów zastąpię ją serem żółtym.
Joanna to tak, polecam użyć żółtego sera ? Dziękuję za zdjęcie.