Na straganach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki! To znak, że czas upiec ciasto z truskawkami. I takim ciastem dzisiaj częstuję Was w "Weekendowej Cukierence". Jest to ciasto - kostka. Najpierw pieczemy biszkopt, który kroimy na 2 równe blaty. Blaty biszkoptu przekładany pysznym kremem, który powstaje przez zmiksowanie serka i śmietany kremówki z tężejącą galaretką. Na wierzchu mamy pokrojone truskawki zalane galaretką. To idealne ciasto na ciepłe dni. Jest lekkie i kremowe, bardzo szybko znika z blaszki. Bardzo ładnie się kroi. Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT
- 5 jajek,
- 160g cukru,
- 190g mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
- MASA SEROWA:
- 500g sera trzykrotnie zmielonego,
- 500g śmietany kremówki,
- 350g truskawek,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 cukier waniliowy,
- 4 łyżki cukru pudru,
- WIERZCH:
- 500g truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 2,5 szklanki gorącej wody,
- PONCZ:
- 1/3 szklanki wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę 25×35cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę biszkoptową i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 równe części. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią.
Jeden z dwóch blatów biszkoptu umieszczamy w foremce i nasączamy go połową ponczu.
PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
MASA SEROWA: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Do drugiej miski wkładamy ser. Miksujemy go chwilkę mikserem, a następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Kolejno ciurkiem wlewamy ostygniętą płynną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Odkładamy 1/3 kremu. Do pozostałych 2/3 kremu dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy.
Przygotowany krem wykładamy na naponczowany blat biszkoptowy ułożony w blaszce. Krem wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy blat biszkoptu do kremu. Drugi z blatów smarujemy pozostałym ponczem. Wykładamy pozostałe 1/3 kremu i rozsmarowujemy równomiernie na biszkopcie.
Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, aby krem serowy stężał. W tym czasie przygotowujemy galaretkę na wierzch ciasta.
WIERZCH: Truskawki kroimy na pół lub w kostkę. 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach gorącej wody. Na wierzchu ciasta układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Blaszkę z ciastem ponownie odstawiamy do lodówki do momentu stężenia galaretki.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Zaslinilam monitor 🙂 zrobie, jak tylko truskawki zrobia sie tansze 🙂
Kaśka, gorąco polecam!
Cukiereczku, nic a nic nie skłamałeś :)) Faktycznie ciasto jest przepyszne, super się kroi! Bardzo nam smakowało 😀
Nadzieja, bardzo miło mi to czytać 😉
Dziękuję za pyszny przepis , a to moje dzieło…
Olka742 bardzo dziękuję za zdjęcie. Ciasto pięknie się prezentuję 🙂 Mam nadzieję, że smakowało 🙂