Puszyste placki z kukurydzą

To moja kolejna propozycja na jarski obiad. Często pytacie mnie o obiady bez mięsa więc przychodzę Wam z pomocą 😉

Głównymi składnikami placuszków są kukurydza i cebula dymka. Dodałam do nich także mąki kukurydzianej. Placuszki są pyszne i takie puchate. Z powodzeniem możemy podać je na bezmięsny obiad lub jako dodatek do obiadu. Ja podałam je z sosem czosnkowym i pomidorowym. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Na blogu pojawiły się już kiedyś placki z kukurydzy, ale całkiem inne. Te są bardziej puszyste. Polecam oba przepisy, bo placki wychodzą z nich przepyszne 😉

Puszyste placki z kukurydzy

Puszyste placki z kukurydzy

SKŁADNIKI (3-4 porcje):

  • 350g odsączonej kukurydzy z puszki (około 1,5 puszki),
  • 3 jajka,
  • 150g mąki pszennej,
  • 75g mąki kukurydzianej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 niepełna szklanka maślanki,
  • 2-3 cebule dymki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Odważamy odpowiednią ilość odsączonej kukurydzy. Cebule dymki drobno siekamy (cebulkę i szczypiorek). Mąkę pszenną mieszamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy maślankę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę – uzyskamy gęste ciasto. Wówczas dodajemy dymki oraz kukurydzę, dodajemy sól, pieprz do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy porcję ciasta. Smażymy pulchne placuszki na rumiano z obu stron.

Życzę smacznego  🙂

Puszyste placki z kukurydzy

Puszyste placki z kukurydzy





2 komentarzy

  1. Wyszły wybornie?

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały ?

Zostaw odpowiedź