Schab przygotowany w ten sposób wprost rozpływa się w ustach. Jest kruchy, mięciutki i aromatyczny, a to dzięki dodatkowi suszonych pomidorów i natce z pietruszki. Schabu nie rozbijamy i nie obsmażamy, ale dodajemy prosto do bulionu. Dzięki temu danie jest proste i szybkie do przygotowania. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody lub ryżem.
Zobaczcie też jak przygotować taki schab z dodatkiem kurek - póki trwa na nie sezon 🙂
SKŁADNIKI (8 porcji):
-
1kg schabu,
-
4 szklanki wody,
-
1 cebula,
-
1 ząbek czosnku,
-
½ szklanki białego wytrawnego wina,
-
4 łyżki sosu sojowego,
-
1 liść laurowy,
-
2 ziela angielskie,
-
10-12 sztuk suszonych pomidorów z zalewy,
-
½ pęczka natki pietruszki,
-
100g śmietany kremówki,
-
3-4 łyżeczki mąki pszennej,
-
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Schab kroimy na plastry grubości 0,5-1cm. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W większym rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy białe wino i gotujemy do momentu aż wino zredukuje się do połowy (3-5 minut). Wówczas dodajemy wodę, sos sojowy, liść laurowy i ziela angielskie, zagotowujemy. Do gorącego bulionu wkładamy plastry schabu. Całość ponownie zagotowujemy. Schab gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. W międzyczasie do mięsa dodajemy soli i pieprzu do smaku. Mięso obracamy kilka razy na drugą stronę podczas duszenia.
Suszone pomidory kroimy w paseczki. Natkę drobno siekamy.
Do potrawy dodajemy obie mąki. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy je przez sitko bezpośrednio do potrawy jednocześnie mieszając potrawę w rondlu. Danie zagotowujemy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas dodajemy kremówkę i suszone pomidory. Zagotowujemy i gotujemy razem jeszcze około 5 minut co jakiś czas mieszając. 1 minutę przed końcem dodajemy natkę pietruszki. Danie doprawiamy jeszcze do smaku.
Potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Życzę smacznego 🙂
jak nie lubię mięsa, tak to wygląda super
Pychotka. Muszę koniecznie spróbować:-)
Co to jest śmietana kremówka? ..
To śmietana 30% lub 36%. Ja do swoich potraw używam zazwyczaj tej ze zdjęcia.
pyszny sosik do mięsa 🙂