Zdarza się, że czasem nie mamy pomysłu na obiad. Przychodzę z pomocą i proponuję przygotowanie pysznej zapiekanki. Zapiekanki dają ogromne pole do popisu każdej pani domu. Dzięki tej ziemniaczanej zapiekance urozmaicicie tygodniowe menu. Jest ona prosta i szybka do przygotowania, bardzo sycąca, świetnie się odgrzewa.
SKŁADNIKI:
- 60dag polędwiczek wieprzowych,
- 50dag ziemniaków,
- 25dag brokułów,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4-5 pomidorów,
- 150g żółtego sera,
- 3 łyżki majonezu,
- Masło do smażenia,
- 2 ząbki czosnku,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości.
Brokuła dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Wkładamy brokuły, gotujemy 4-5 minut, a następnie łyżką cedzakową wyjmujemy warzywa do zimniej wody. Po 1 minucie brokuły wyjmujemy na sitko i zostawiamy, aby obciekły.
Polędwiczki dzielimy na cienkie plasterki. Obsmażamy je na patelni na maśle na rumiano z obu stron.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem. Na dnie układamy plastry ziemniaków. Oprószamy je solą i pieprzem. Na ziemniaki wykładamy połowę mięsa i również posypujemy je solą i pieprzem. Na mięso wykładamy brokuły. Na brokułach układamy pozostałe mięso, oprószamy przyprawami.
Pomidory kroimy w grubsze plastry. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy pomidory kilkanaście sekund z każdej strony. Pomidory wykładamy na mięso.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy go z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Masę serową wykładamy równomiernie na pomidory.
Zapiekankę zapiekamy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy np. z zieloną sałatą.
Życzę smacznego 🙂