Pieczone udka z zalewy majerankowo-tymiankowej

To pyszny i prosty sposób na pieczone udka z kurczaka. Dzięki moczeniu mięsa w zalewie udka wychodzą bardzo soczyste i aromatyczne, a jednocześnie chrupiące z wierzchu. Gorąco polecam je na codzienny obiad i nie tylko…

Pieczone udka z zalewy majerankowo-tymiankowej

Pieczone udka z zalewy majerankowo-tymiankowej

SKŁADNIKI (6-10 porcji):

  • 6-10 udek z kurczaka,

  • ZALEWA:

  • 2 szklanki wody,

  • 2 liście laurowe,

  • 4 ziarna ziela angielskiego,

  • 8 ziaren pieprzu,

  • 3 czubate łyżki majeranku,

  • 2 łyżki tymianku,

  • 3 łyżki soli,

  • DODATKOWO:

  • Słodka i ostra papryka,

  • 1 litr przegotowanej wody,

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i wkładamy pozostałe składniki zalewy. Całość zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Zalewę zestawiamy z ognia i wlewamy 1l przegotowanej wody, mieszamy. Udka układamy w naczyniu i zalewamy przygotowanym roztworem. Udka powinny być w całości przykryte zalewą. Ewentualnie dociskamy je talerzem. Mięso odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.

Następnego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i zostawiamy na 30 minut, aby obeschło. Mięso wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i oprószamy papryką w proszku. Z papieru do pieczenia wycinamy duży prostokąt, zgniatamy go i moczymy pod bieżącą wodą. Zmoczony papierem rozkładamy i przykrywamy nim mięso. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni i wkładamy udka. Po 10 minutach temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut.

Życzę smacznego 🙂

Pieczone udka z zalewy majerankowo-tymiankowej

Pieczone udka z zalewy majerankowo-tymiankowej

Pieczone udka z zalewy majerankowo-tymiankowej

Pieczone udka z zalewy majerankowo-tymiankowej





1 Komentarz

  1. pyszny kurczaczek 🙂 w sam raz na niedzielny obiad 🙂

Zostaw odpowiedź