Jesienią częściej sięgamy po rozgrzewające i sycące zupy. Proponuję dzisiaj pyszną zupę węgierską, która smakiem zbliżona jest do polskiego kapuśniaku. Jednak różni ją dodatek słodkiej papryki w proszku oraz koncentratu pomidorowego. Bez dwóch zdań zupę warto przygotować, bo jest pyszna. Gorąco polecam 🙂
SKŁADNIKI (10-12 porcji):
- 750g mięsa gulaszowego wieprzowego,
- 1 cienki plaster boczku wędzonego,
- 1-2 kości z mięsa wieprzowego lub 1 żeberko,
- 3 cebule,
- 600g kiszonej kapusty,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki słodkiej papryki,
- 1 kg ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- Kawałek selera,
- 3 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- 1 podpalana cebula,
- Około 4l wody,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki, selera, pietruszkę obieramy i kroimy na pół. 1 cebulę opalamy tak jak na rosół. Warzywa umieszczamy w dużym garnku, dodajemy kości lub żeberko, liście laurowe, ziela angielskie. Zalewamy je wodą i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Następnie 3 cebule obieramy i kroimy w piórka. Mięso gulaszowe kroimy w mniejszą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule. Dodajemy mięso gulaszowe i smażymy razem kilka minut aż mięso się zarumieni. Dodajemy słodką papryką, podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę pod przykryciem na wolnym ogniu. Papryka powinna dokładnie pokryć kawałki mięsa. Wówczas mięso przekładamy do gotującego się bulionu, dodajemy plaster boczku i gotujemy razem 45 minut.
W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną płuczemy w ciepłej wodzie i odciskamy. Kapustę możemy ewentualnie drobniej pokroić. Kapustę dodajemy do gotującej się zupy wraz z ziemniakami. Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Życzę smacznego:)
Czy ta zupa smakuje jak kapuśniak?
tak, zupa przypomina smakiem kapuśniak