Mam dla Was kolejny przepis na smaczne bułeczki pszenne. Są to bułki przygotowane na jogurcie greckim czyli bardzo gęstym jogurcie naturalnym. Do ich przygotowania możecie użyć drożdży świeżych lub suszonych. Do środka i na wierzch możecie dać ulubione ziarna. Bułki pieczemy w wysokiej temperaturze, z udziałem pary wodnej. Są pyszne! Idealnie pasują do słodkich i wytrawnych dodatków.

Bułki na jogurcie greckim
Więcej przepisów na bułeczki

Bułki na jogurcie greckim
Bułeczki możesz przygotować od razu lub włożyć na nocne wyrastanie do lodówki.
Nocne bułki jogurtowe
Składniki (12 sztuk):
- 500g mąki pszennej,
- 7g drożdży suszonych lub 25g drożdży świeżych,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 175ml wody,
- 200g jogurtu greckiego,
- DODATKOWO:
- 1 łyżka ziaren słonecznika,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 1 łyżka siemienia lnianego
Przygotowanie:
Najlepiej jeśli wszystkie składniki na bułeczki będą w temperaturze pokojowej.
W misce umieszczamy suszone drożdże. Mieszamy je z mąką solą i cukrem. następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto przez około 10 minut. Ciasto będzie klejące. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki (LUB około 1h do podrośnięcia w temperaturze pokojowej).
Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki i zostawiamy na 30 minut na blacie do ocieplenia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie formujemy 12 bułeczek, które przenosimy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Następnie spłaszczamy je ręką i zostawiamy na kolejne 30 minut do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni, góra-dół. Na dno piekarnika wkładamy naczynie wypełnione wrzącą wodą - tak około 2cm. Bułeczki spryskujemy wodą, posypujemy np. makiem, sezamem i pieczemy około 20-30 minut, do ładnego zarumienienia. Po 20 minutach wyjmujemy naczynie z wodą. Smacznego!

Bułki na jogurcie greckim