Zapraszam na kolejne pyszne wytrawne bułki na blogu. Co powiecie na puszyste ciasto drożdżowe z zamkniętymi w środku kawałkami żółtego sera. Ale jakby tego było mało to swoje bułeczki zwinęłam w rogaliki. Wyszły piękne i pyszne.
Bułki serowe rogale mogą stanowić bazę do imprezowych kanapek. Przekrój je i wypełnij czym tylko chcesz. Ja postawiłam na serek kremowy, łososia, awokado, sałatę, rzodkiewkę i suszone pomidory. Zrobiłam je także w wersji a'la chesburger: kotlet, majonez i ketchup, ogórki konserwowe, czerwona cebula.
Więcej przepisów na wytrawne bułeczki
Idealna baza do imprezowych kanapek, ale nie tylko.
Bułki serowe rogale
Składniki (12 sztuk):
- CIASTO:
- 500g mąki pszennej,
- 10g suszonych drożdży,
- 15g miodu,
- 8g soli,
- 75g jogurtu,
- 35ml oleju,
- 225ml wody,
- DO ŚRODKA:
- 40g miękkiego masła,
- 50g startego żółtego sera,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
- sezam i czarnuszka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem przez 10 minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1h do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 równe części. Z każdej części formujemy kulkę i rozwałkowujemy ją na placek o średnicy 32cm. Jeden z placków układamy na stolnicy. Smarujemy go równomiernie masłem i posypujemy żółtym serem. Przykrywamy drugim plackiem i dokładnie zlepiamy brzegi. Otrzymamy duże koło. Następnie koło dzielimy ostrym nożem na 12 części i zwijamy rogaliki. Rogale układamy w ostępach na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra - dół. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Bułeczki pieczemy około 12-15 minut, do ładnego zarumienienia. Smacznego!