Proste świąteczne ciasto z wiśniami

Witajcie w Nowym Roku! Przed świętami pokazywałam Wam przepis na pyszne ciasto z jabłkami, bitą śmietaną i ciasteczkami korzennymi. Ponieważ zostało mi ciasteczek korzennych więc przygotowałam "ciemną" wersję tego ciasta. Zamiast jabłek przygotowałam frużelinę wiśniową. Ciasto wyszło lekkie, kremowe, pyszne.

Nie martwcie się jeśli nie macie ciastek korzennych. Super sprawdzą się także zwykłe herbatniki. Tym razem biszkoptu nie nasączałam, ale spokojnie można użyć dowolnego ponczu, żeby ciasto było bardziej wilgotne.

Więcej przepisów na ciasta z wiśniami

Proste świąteczne ciasto z wiśniami

Proste świąteczne ciasto z wiśniami

Proste do przygotowania, pyszne i kremowe ciasto o słodko-kwaśnym smaku z nutą korzenną, idealne na święta i na niedzielę.

Proste świąteczne ciasto z wiśniami

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej (odejmujemy 2 łyżki mąki, a w to miejsce sypiemy kakao,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 4 łyżki oleju,
  • FRUŻELINA WIŚNIOWA:
  • 750g wiśni bez pestek,
  • 240g cukru,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody,
  • 2 łyżeczki żelatyny (8g) +40g wody
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 600g śmietany kremówki 36%,
  • 250g serka mascarpone,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 25g cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • około 200g ciasteczek korzennych np. speculooos,

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty.

Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30 minut w 160 stopniach, góra-dół. Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Upieczony biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy wierzchnią skórkę, ewentualnie wyrównujemy.

FRUŻELINA WIŚNIOWA: Wydrylowane wiśnie przekładamy do większego garnka z grubym dnem. Wiśnie mrożone wcześniej rozmrażamy. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Co jakiś czas możemy je przemieszać.

Żelatynę rozpuszczamy.

Zimną wodę łączymy z sokiem z cytryny i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną.
Wiśnie wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Gotujemy je 5 minut na małym ogniu. Mają tylko delikatnie bulgotać. Wówczas dodajemy rozrobioną mąkę i cały czas mieszamy. Owoce zagotowujemy, wiśnie powinny wyraźnie zgęstnieć. Wyłączamy gaz. Do gorących wiśni dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do dobrego połączenia. Wiśnie odstawiamy do wystudzenia.

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.

*Używam zazwyczaj śmietany kremówki 36% Piątnica.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Przygotowanie kremu śmietankowego

ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce układamy blat biszkoptu. Wykładamy tężejącą masę wiśniową. Wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki do momentu stężenia frużeliny wiśniowej. Następnie wykładamy krem śmietankowy. Wyrównujemy i układamy ciasteczka korzenne. Ciasto przykrywamy i chowamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Proste świąteczne ciasto z wiśniami

Proste świąteczne ciasto z wiśniami

Jeśli przygotujesz ciasto świąteczne z wiśniami to koniecznie podziel się opinią
i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź