Tak jak wspominałam tydzień temu pojawiły się już pierwsze kurki. Zachęcam do przygotowywania z nimi dań obiadowych, a także śniadań. Tymbaliki to pomysł na urozmaicenie śniadania, a także na sycący obiad bądź aromatyczną kolację, a nawet lekką przekąskę.
Zamiast tradycyjnej jajecznicy z kurkami warto przygotować takie jajeczne muffinki, które swoim rodowodem sięgają kuchni francuskiej. Podajemy je z surówką, ulubionym sosem i pieczywem.
SKŁADNIKI :
- 400g kurek,
- 8 jajek,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżka kaszy manny,
- Pół pęczka szczypiorku,
- 1 duża cebula,
- ½ łyżeczki tymianku,
- Słodka papryka,
- Sól,
- Pieprz,
- Masło do smażenia i smarowania kokilek,
- Bułka tarta do kokilek
PRZYGOTOWANIE:
Obrane kurki dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kurki, większe kroimy na pół. Smażymy razem około 10 minut, aż cała woda z grzybów wyparuję. Pod koniec dodajemy tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Podsmażone kurki studzimy. W tym czasie przygotowujemy masę jajeczną. Do miski wbijamy jajka i dodajemy śmietanę. Ubijamy je razem 2 minuty. Wówczas dodajemy kaszę mannę i szczypiorek, szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki, mieszamy. 6 kokilek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Pomiędzy kokilki rozkładamy wystudzone kurki. Naczynka zalewamy masą jajeczną. Kokilki ustawiamy w dużym naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy gorącej wody tak, aby sięgała do połowy wysokości kokilek. Naczynie z wodą i kokilkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Masa jajeczna powinna w tym czasie się ściąć. Tymbaliki podajemy na ciepło z ulubioną sałatką bądź sosem i pieczywem.
Życzę smacznego 🙂