W tym tygodniu na blogu królują makarony. Czy Wy też botwinką zajadacie się najczęściej w postaci chłodnika? 🙂 Zaskoczę Was i zaproponuję pyszny, kremowy sos, którego głównym składnikiem jest botwinka. Sos jest kremowy, szybki i prosty do przygotowania. Do swojego dania dodałam kurczaka, ale jeśli macie ochotę na bezmięsny obiad to możecie z niego zrezygnować.
SKŁADNIKI :
- 1 pęczek botwinki,
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 cebula,
- 300g makaronu spaghetti,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżka octu winnego,
- Sok z cytryny,
- 300g śmietany kremówki,
- Sól,
- Pieprz,
- Szczypta majeranku,
- Masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Botwinkę płuczemy i osuszamy. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łodygi i liście kroimy w grubszą kostkę. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy ją na patelni. Do cebuli dodajemy buraczki i smażymy razem około 2-3 minuty na maśle. Do buraczków dodajemy podsmażonego kurczaka, smażymy całość razem pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości botwinki. Po chwili dodajemy łodygi posiekane w kostkę. A chwilę przed końcem smażenia (5 minut) dodajemy posiekane liście. Do zawartości patelni dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Wówczas doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, octem i słodką papryką oraz majerankiem. Sos zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z ugotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem spaghetti.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- Dodatek kurczaka możemy pominąć wówczas otrzymamy pyszny, letni wegetariański obiad.
- Do sosu można dodać także garść posiekanej zieleniny: koperku, szczypiorku czy natki.
Kocham miłością wielką!!! Robiłam już nie pamiętam ile razy i drugie tyle na pewno zrobię! Zamieniłam tylko spaghetti na penne i całość mieszam przed podaniem w garnku lub na patelni. Ten przepis zostanie z nami już na zawsze. 🙂 co roku z utęsknieniem czekam na wiosnę i botwinkę, aby móc się delektować tym wybornym daniem.
Karolina niezmiernie miło mi to czytać 🙂