Sos tatarski z marynowanymi kurkami

Sos tatarski to świetny dodatek do jajek, kanapek, a także do ryb i mięs.Wzbogaciłam smak tradycyjnego sosu tatarskiego o dodatek marynowanych kurek. Sos należy dobrze schłodzić w lodówce, co najmniej przez godzinę, aby smaki się przegryzły. Zachęcam do przygotowania go na zbliżające się święta wielkanocne.

SKŁADNIKI:

  • ½ szklanki posiekanych drobno marynowanych kurek,
  • ½ szklanki posiekanych drobno ogórków konserwowych,
  • ½ szklanki gęstej śmietany 18%,
  • ½ szklanki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 1 mała cebula ze szczypiorkiem,
  • ½ łyżeczki octu winnego,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka i ostra papryka

PRZYGOTOWANIE:

Marynowane kurki i ogórki odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno razem ze szczypiorkiem. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy majonez, śmietanę, ocet i musztardę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby sos się przegryzł. Podajemy udekorowany szczypiorkiem i kurkami.

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź