Pulchne racuszki z jagodami

Puszyste, słodkie, szybkie do przygotowania i bez drożdży racuchy z jagodami, idealne na śniadanie,  podwieczorek, a także obiad na słodko. Dzieci i dorośli je kochają 🙂 Ja do ich przygotowania użyłam jagód mrożonych, ale można także świeżych.

SKŁADNIKI:

  • 7 łyżek jagód mrożonych bądź świeżych,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • Olej do smażenia,
  • Cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i miksujemy aż do uzyskania puszystej, białej masy. Wówczas dodajemy mleko, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy aż składniki się połączą (ciasto będzie bardzo gęste). Dodajemy jagody i już łyżką delikatnie mieszamy je z ciastem. Jagody mrożone dodajemy bez rozmrażania. Rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta. Smażymy racuszki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy na ciepło lub zimno, posypane cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂





2 komentarzy

  1. Ciasto wyszło naprawdę gęste. Nie dało się go nakładać na patelnię:(

    • cukiereczek

      Nidka takie ma być, bardzo gęste. Może dodałaś za dużo mąki?

Zostaw odpowiedź