Puszyste, słodkie, szybkie do przygotowania i bez drożdży racuchy z jagodami, idealne na śniadanie, podwieczorek, a także obiad na słodko. Dzieci i dorośli je kochają 🙂 Ja do ich przygotowania użyłam jagód mrożonych, ale można także świeżych.
SKŁADNIKI:
- 7 łyżek jagód mrożonych bądź świeżych,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- Olej do smażenia,
- Cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i miksujemy aż do uzyskania puszystej, białej masy. Wówczas dodajemy mleko, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy aż składniki się połączą (ciasto będzie bardzo gęste). Dodajemy jagody i już łyżką delikatnie mieszamy je z ciastem. Jagody mrożone dodajemy bez rozmrażania. Rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta. Smażymy racuszki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy na ciepło lub zimno, posypane cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Ciasto wyszło naprawdę gęste. Nie dało się go nakładać na patelnię:(
Nidka takie ma być, bardzo gęste. Może dodałaś za dużo mąki?