SKŁADNIKI:
- 1 duży burak,
- 300g fasoli Piękny Jaś,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki,
- 500g żeberek wieprzowych,
- 2 udka z kurczaka,
- 2,5 łyżeczki soli,
- 3l wody,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 4 ziarna pieprzu,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny,
- śmietana 18%,
- natka pietruszki,
PRZYGOTOWANIE:
Ponieważ udko ugotuję się wcześniej więc wyjmujemy je z wywaru po 1-1,5 godzinie. Żeberka gotujemy około 2h i wyjmujemy je z wywaru. Mięso studzimy i rwiemy bądź kroimy na małe kawałki. Wówczas dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę pietruszkę i cała cebulę. Gotujemy zupę do miękkości warzyw. Po około 10-15 minutach dorzucamy ziemniaki. 5 minut przed końcem dodajemy starte buraki, ugotowaną fasolę, porwane mięso i koncentrat pomidorowy. Wyjmujemy cebulę i ją wyrzucamy. Zupę doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną wedle uznania. Każdą porcję posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pieczywem lub bez. Z uwagi na obecność ziemniaków i fasoli zupa jest już wystarczająco sycąca. Życzę smacznego 🙂