SKŁADNIKI (15-20 sztuk):
- 125 g masła,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki,
- 3 większe lub 4 mniejsze jajka,
- 800g śmietany kremówki,
- 5-6 łyżek cukru pudru,
- aromat cytrynowy,
- cukier puder do oprószenia,
- ewentualnie śmietan-fix
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Całość zagotowujemy. Do wrzącego wywaru wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Chwilkę gotujemy aż masa zacznie odchodzić od ścianek i będzie gładka. Masę studzimy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy ją, powinniśmy uzyskać kremową konsystencję. Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy szprycą okrągłe kształty. Zachowujemy spore odstępy, bo ptysie znacznie urosną. Pieczemy je około 20-25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu kroimy je pół.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do śmietany można dodać śmietan-fix.
2) Ptysie najlepiej wypełnić kremem tuż przed podaniem, aby ciasto nie zmiękło.
3) Ptysie przechowujemy w lodówce.
4) Z podanych proporcji wyszło mi 18 średnich ptysiów.
Ale mi ślinka leci, rewelacja 🙂
Jaki popełniłam błąd, bo w środku były niedopieczone? Pozdrawiam
Widocznie piekarnik za mocno grzeje :/ Ptysie upiekły się z wierzchu, a w środku nie. Proponuję następnym razem obniżyć temperaturę o kilka stopni.