Składniki:
- 1 kg gotowanych flaków krojonych wołowych,
- 8-9 szklanek bulionu domowego (przygotowanego ze szpondra wołowego i 2 udek).
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- 1-2 łyżeczki majeranku,
- 1-2 łyżki octu winnego,
- sól,
- pieprz,
- zasmażka ciemna (1 łyżeczka masła na 1 łyżeczkę mąki )
Przygotowanie:
Do przygotowania flaków potrzebujemy mięso z 2 udek i 300g szpondra wołowego z rosołu. Należy więc najpierw przygotować rosół używając tego mięsa. Włoszczyznę ( 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera) wyjąć wcześniej i pokroić w kostkę. Mięso nie powinno się rozpadać. Udka i szponder kroimy w cienkie paski.
Flaki płuczemy, zalewamy je ciepłą wodą i moczymy przez godzinę. Następnie flaki przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i obgotowujemy przez 30 minut na wolnym ogniu i odcedzamy. Do większego garnka wlewamy rosół, dodajemy obgotowane flaki i gotujemy razem do miękkości flaków (około 1 h). W między czasie dodajemy wszystkie przyprawy. Pod koniec gotowania dodajemy mięso oraz pokrojoną włoszczyzną. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego 🙂