SKŁADNIKI:
- MUFFINKI (12 sztuk):
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki sody,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy (lub kilka kropel aromatu waniliowego),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki puree z dyni,
- KREM KAJMAKOWY Z MASCARPONE:
- 3 czubate łyżki masy kajmakowej,
- 250g serka mascarpone
- cukrowe kuleczki
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
KREM KAJMAKOWY Z MASCARPONE: Do miski wkładamy mascarpone. Dodajemy po łyżce kajmaku i miksujemy chwilkę, aż składniki się połączą. Krem odstawiamy do lodówki, wówczas łatwiej będzie nim dekorować babeczki, a w tym czasie przygotowujemy muffinki.
MUFFINKI DYNIOWE: Najlepiej, gdy wszystkie składniki na muffinki będą w temperaturze pokojowej.
Do miski wbijamy jajko i rozkłócamy je widelcem. Następnie wlewamy mleko, olej i dodajemy puree z dyni. Całość dokładnie mieszamy.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy do połączenia się (nie dłużej) i masę rozkładamy do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Pieczemy w 180 stopniach, góra-dół około 20 minut tzn. do suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie wyciskamy na nie krem za pomocą szprycy. Babeczki dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego 🙂
Czy krem jest stabilny i nie zmieni konsystencji na babeczkach do następnego dnia?
Bogna jeśli babeczki będą przechowywane w lodówce to krem utrzyma swój kształt.
Super prosty i szybki przepis. Do ciasta dodałam troche orzechów, a do kremu zamiast kajmaku użyłam masła orzechowego-wyszlo genialnie. Goscie byli zachwyceni. Dziękuję za przepis!
Piękne! ?