Ragout z soczewicy z marchewką

Jeśli lubicie soczewicę tak jak ja, to na pewno spodoba Wam się to danie. Niby nic, bo znajduje się w nim tylko soczewica i marchewka, ale ugotowane razem przechodzą swoim smakiem nawzajem tworząc naprawdę smaczne danie. Danie to jest bardzo sycące, a przede wszystkim zdrowe. Można zajadać się nim samym lub podać z chlebem. Drobno pokrojona marchewka i małe ziarna soczewicy faktycznie przypominają wegetariańskie ragout - czyli potrawę składającą się z drobno pokrojonych warzyw uduszonych w bulionie. Polecam 😉

Składniki:

 

  • 1 szklanka zielonej soczewicy,
  • 2 duże cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4-5 szklanek wody,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • kilka gałązek tymianku,

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę marchewkę. Dodajemy do cebuli i smażymy 1-2 minuty. Następnie dodajemy soczewicę, dokładnie mieszamy i całość zalewamy 4 szklankami wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałązki tymianku i smażymy całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Jeżeli będzie to konieczne to podlewamy jeszcze wodą. Pod koniec wyławiamy gałązki tymianku i doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego 🙂
Uwaga: 
1) Zamiast wody możemy użyć bulionu warzywnego, wówczas danie będzie bardziej aromatyczne.
2) Do dania można dodać również: pokrojoną pietruszkę, selera naciowego itp.
3) Jeśli chcemy, aby danie było bardziej sycące możemy podać je do dań mięsnych bądź z podsmażoną kiełbaską, kabanosami itp.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź