Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dawno na blogu nie było tarty, a wiecie, że je uwielbiam, więc dziś zapraszam na pyszną tartę ze świeżymi malinami i kremem kawowym. Co jak co, ale maliny i kawa to świetne połączenie smakowe. Pamiętajcie tylko, aby kruche ciasto było dobrze schłodzone. Warto formę wylepić ciastem i wstawić ją na jakiś czas do lodówki, a później wstawić do rozgrzanego piekarnika. Przygotowanie kremu kawowego zajmuje dosłownie chwilkę, a później możemy już delektować się smakiem ciasta 🙂
Składniki:
- CIASTO:
- 150g mąki,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- KREM:
- cukier puder 5 łyżeczek,
- kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki,
- wrzątek 1 łyżka,
- 400 g śmietany kremówki,
- serek mascarpone 125 g,
- 300g malin,
- kawa do oprószenia ciasta,
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę siekamy z zimnym masło aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy do lodówki (min. 1h). Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż się zarumienieni. Ciasto można nakłuć widelcem (Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami). Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku i studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ostudzoną kawę i mascarpone, delikatnie całość mieszamy aż do połączenia. Dodajemy cukier puder do smaku. Krem wykładamy na wystudzone ciasto. Na kremie układamy umyte i osuszone maliny. Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem ciasto oprószamy kawą rozpuszczalną i dekorujemy listkami mięty. Smacznego 🙂
Jak Pani myśli czy z truskawkami będzie smaczna? Maliny sa jeszcze bardzo drogie :/
Tak, z truskawkami tarta na pewno wyjdzie pyszna 🙂 Mam nawet na blogu przepis na deser truskawkowo-kawowy https://gotujzcukiereczkiem.pl/desery/deser-kawowo-truskawkowy/