Ris a la mande z malinami czyli duński deser ryżowy

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 W ten weekend pragnę Was zaprosić na 2 pyszne desery z malinami. Sama nie wiem, który lepszy 🙂 Ris a la mande to tradycyjny duński pudding ryżowy. Podawany jest zazwyczaj w Boże Narodzenie. Do środka wówczas wkłada się całego migdała i osoba, która go odnajdzie otrzymuje upominek. Zazwyczaj deser ten podawany jest z sosem wiśniowym, ja natomiast postawiłam na maliny. Gorąco polecam 🙂

Składniki:

 

  • 3/4 szklanki ryżu do risotto (ryżu arborio),
  • 1 laska wanilii,
  • 3 i 1/4 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 250g śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 75 g posiekanych migdałów,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • 200g malin,
  • 3 łyżki cukru,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • kilka całych migdałów,
  • płatki migdałowe do dekoracji

 

Przygotowanie:

Do rondelka wsypujemy ryż i wlewamy wodę. Całość zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Następnie wlewamy mleko oraz dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii. Rondelek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż zacznie się rozpadać. Co jakiś czas można zamieszać. Ugotowany ryż przekładamy do miski i schładzamy przez noc w lodówce.

Następnego dnia kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Delikatnie mieszamy ją z zimną masą ryżową oraz posiekanymi migdałami. Masę przekładamy do 4-6 pucharków. Do wnętrza każdego z pucharków wkładamy po całym migdale. Pucharki wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wkładamy maliny, cukier i 1-2 łyżeczki soku z cytryny. Całość chwilkę podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru. Wówczas mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1-2 łyżkach wody i mieszamy z malinami. Chwilkę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Schłodzony pudding ryżowy podajemy z ciepłym sosem malinowym, udekorowane płatkami migdałowymi. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź