To absolutnie jedna z najpyszniejszych wersji kruchego ciasta - z dodatkiem ugotowanego budyniu i frużeliny wiśniowej czyli wiśni, które wcześniej ugotowałam z cukrem i zagęściłam mąką ziemniaczaną. Ciasto kruche przygotowałam sobie dzień wcześniej i trzymałam w zamrażarce. Dzięki temu zabiegowi całe przygotowanie ciasta zajęło mi niewiele czasu. Do przygotowania frużeliny wiśniowej wykorzystałam wiśnie mrożone.
Ciasto smakuje pysznie. Bardzo ładnie się kroi i przechowuje. Te wiśnie w żelu robią tutaj robotę. Gorąco polecam!
Więcej przepisów na ciasta kruche
- Kruche z budyniem
- Kruszonkowe z wiśniami
- Kruche z wiśniami i mascarpone
- Kruche z budyniową pianką i owocami
To ciasto jest przepyszne! Kruchy, maślany spód, budyń i soczyste, słodko-kwaśne wiśnie. Musicie je spróbować.
Ciasto kruche z budyniem i wiśniami
Składniki:
- KRUCHE CIASTO:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- 250g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- FRUŻELINA WIŚNIOWA:
- 450g wiśni bez pestek,
- 140g cukru,
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- BUDYŃ:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g),
- 1 litr mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.
Ciasto dzielimy na 2 części: 60% i 40%. Owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.
*Ciasto możesz przygotować wcześniej i trzymać w zamrażarce kilka dni.Ciasto, które spędzi więcej czasu w zamrażarce (więcej niż 1h) będzie dość twarde. Żeby łatwiej się ścierało to wyjmij je z zamrażarki do lodówki około 45 minut wcześniej.
Formę prostokątną o wymiarach 35x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra-dół. Wyjmujemy z zamrażarki większą część ciasta (60%) i ścieramy na grubych oczkach tarki do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni, góra-dół piekarnika i pieczemy 15-17 minut, do lekkiego zarumienienia. Spód studzimy.
FRUŻELINA WIŚNIOWA: Wydrylowane wiśnie przekładamy do większego garnka z grubym dnem. Wiśnie mrożone wcześniej rozmrażamy. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Co jakiś czas możemy je przemieszać. Zimną wodę łączymy z sokiem z cytryny i rozrabiamy w niej mąkę.
Wiśnie wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Gotujemy je 5 minut. Wówczas dodajemy rozrobioną mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszamy. Owoce zagotowujemy, wiśnie powinny wyraźnie zgęstnieć.
* Do ciasta można wykorzystać oczywiście wiśnie mrożone. 450g to idealnie 1 opakowanie mrożonych wiśni. Rozmrażam je wcześniej na sicie.
BUDYŃ: Do garnka wlewamy 3 i 1/4 szklanki mleka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i szybko mieszamy. Gdy masa zagotuje się to zdejmujemy ją z ognia. Budyń lekko studzimy. Może być ciepły wylewany na ciasto. Co jakiś czas go mieszamy, aby nie zrobił się kożuch.
ZŁOŻENIE CIASTA: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra-dół. Na podpieczony spód wykładamy równomiernie budyń. Na budyń wylewamy wiśniową frużelinę. Im cieplejszy budyń tym łatwiej będzie go ładnie wyłożyć. Na wierzch ścieramy nasze pozostałe zamrożone ciasto (40%).
Ciasto od razu wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Po tym czasie wierzch powinien się ładnie zarumienić.
Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Polecam przepis. Ciasto wyszło przepyszne i wszystkim smakowało:)
Cieszę się bardzo 😃