Makaron z kalafiorem w sosie serowym z pistacjami

Tak przyrządzony kalafior to pomysł na sycące danie obiadowe bądź szybką i smaczną zapiekankę. Jego przygotowanie jest bardzo proste, zajmuje tylko kilka minut. Do kalafiora dodałam pistacji. Powiem Wam szczerze, że te pistacje to był strzał w dziesiątkę 🙂 Dodały daniu wyrazistości, podkreśliły smak. Gorąco polecam 🙂

Składniki:

 

  • 250 g makaronu,
  • 1 kalafior,
  • 50g pistacji,
  • 4-5 łyżki śmietany 18%,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szklanka wody z gotowania kalafiora,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kalafiora myjemy i dzielimy go na małe różyczki. Zagotowujemy wodę, solimy ją i gotujemy kalafiora około 8-10 minut, ma pozostać twardawy. Wyjmujemy go na durszlak i na chwilkę odstawiamy. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.

Dodajemy do niej wodę z gotowania kalafiora. Zagotowujemy i do całości dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy uważając, aby śmietana się nie zważyła. Kolejno dodajemy żółty ser i gotujemy chwilkę na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i gałką. Do sosu dodajemy różyczki kalafiora, dokładnie mieszamy, aż sos je pokryje. Na talerz wykładamy porcję makaronu, polewamy sosem i posypujemy posiekanymi pistacjami. Życzę smacznego 🙂

Uwaga: 
1) Sos można również wymieszać z makaronem i dopiero wtedy nakładać na talerzyki.
2) W formie żaroodpornej możemy ułożyć makaron, wyłożyć nasz sos i zapiec około 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wierzch posypać pistacjami. W ten sposób otrzymamy szybką i smaczną zapiekankę.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź