Składniki:
- 250 g makaronu,
- 1 kalafior,
- 50g pistacji,
- 4-5 łyżki śmietany 18%,
- 1 szklanka startego żółtego sera,
- 1,5 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1 szklanka wody z gotowania kalafiora,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kalafiora myjemy i dzielimy go na małe różyczki. Zagotowujemy wodę, solimy ją i gotujemy kalafiora około 8-10 minut, ma pozostać twardawy. Wyjmujemy go na durszlak i na chwilkę odstawiamy. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.
Dodajemy do niej wodę z gotowania kalafiora. Zagotowujemy i do całości dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy uważając, aby śmietana się nie zważyła. Kolejno dodajemy żółty ser i gotujemy chwilkę na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i gałką. Do sosu dodajemy różyczki kalafiora, dokładnie mieszamy, aż sos je pokryje. Na talerz wykładamy porcję makaronu, polewamy sosem i posypujemy posiekanymi pistacjami. Życzę smacznego 🙂