Lubię mieć gnocchi w spiżarni. 2 minutki i mam już ugotowane kluseczki na obiad. Ostatnio przygotowałam je na 2 sposoby: z kurczakiem i z mięsem mielonym. Dziś prezentuje wersję pierwszą czyli patelnia gnocchi wypełnioną warzywami, mięsem i kremowym serowym sosem. Wszystko robimy praktycznie na jednej patelni. Cała praca idzie szybko i sprawnie. Jeśli nie uda Ci się kupić tych włoskich kluseczek w sklepie to zastąp je makaronem (około 300-400g).
Do przygotowania tego dania wykorzystujemy gotowe kluski gnocchi. Można je zastąpić makaronem.
Gnocchi z kurczakiem, cukinią, papryką i camembertem
Składniki (4 porcje):
- 500g gnocchi,
- 400g piersi z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1 duża cebula,
- 1 średnia cukinia (około 250),
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 szklanki śmietanki 30% (125ml),
- 100g sera camembert,
- ewentualnie 4 łyżki tartego parmezanu,
- olej
Przygotowanie:
Gnocchi gotujemy według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli.
* Użyłam gnocchi GustoBello kupionego w tygodniu włoskim w Biedronce.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę około 2cm.
Kurczaka kroimy w kostkę około 2 cm. Oprószamy go solą pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i kurkumą. Dodajemy 1 łyżkę oleju i mieszamy, aby mięso pokryło się dokładnie przyprawami. Mięso można przygotować wieczorem i odstawić na noc do lodówki do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy mięso na rumiano.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Smażymy cebulę do momentu aż się zeszkli na wolnym ogniu. Następnie dodajemy paprykę i cukinię i smażymy na średnim ogniu przez około 2-3 minuty często mieszając. Do warzyw dodajemy podsmażonego kurczaka i mieszamy do połączenia.
Następnie do zawartości patelni wlewamy śmietankę, mieszamy i całość zagotowujemy. Na patelnię wkładamy ugotowane gnocchi i mieszamy. Sprawdzamy czy danie jest odpowiednio doprawione i ewentualnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Zmniejszamy gaz na najmniejszy i na wierzchu układamy pokrojony w cienkie plasterki ser camembert.
Danie przykrywamy i trzymamy na małym ogniu około 2-3 minuty, aż ser się rozpuści. Wówczas całość delikatnie mieszamy. Danie jest gotowe.
* Jeśli nie lubisz sera camembert to możesz użyć mozzarelli. Danie będzie wówczas łagodniejsze.
Danie rozkładamy na talerze. Każdą z porcji możemy posypać tartym parmezanem.
Danie można przełożyć też do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiec przez około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Muszą być bardzo aromatyczne, każdy by się skusił 🙂
Dokładnie tak 😉
Wyszło przepyszne i bardzo sycące. Na pewno będę powtarzać 🥰
Bardzo mi miło ♥️