Chrupiące ogórki, kremowe awokado, soczyste pomidorki koktajlowe i delikatna mozzarella, a to wszystko muśnięte lekko ostrym dressingiem - tak smakuje nowa, zdrowa i pyszna sałatka, którą dziś Wam prezentuje na blogu. Sałatka jest ekspresowa w przygotowaniu, bo wystarczy pokroić kilka składników i wymieszać z prostym dressingiem. Ten mega prosty dressing fajnie zaostrza smak sałatki, a przy tym balansuje słodycz pomidorków.
Sałatka sprawdzi się jako lekki, letni samodzielny posiłek. Ale można zaserwować ją również do grillowanego mięsa, w towarzystwie pieczywa np. focacci czy jako dodatek do kanapek.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z wykorzystaniem awokado.
Sałatka najlepiej smakuje i prezentuje się od razu po przygotowaniu. Po czasie awokado brązowieje.
Więcej przepisów na sałatki z awokado
Chrupiące ogórki, kremowe awokado, soczyste pomidorki koktajlowe i delikatna mozzarella, a to wszystko muśnięte lekko ostrym dressingiem.
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami, awokado i ogórkiem
Składniki:
- 500g pomidorków koktajlowych,
- 1 duże awokado,
- 1/2 długiego ogórka,
- 2 kulki mozzarelli (2x125g),
- 8g liści bazylii (duża garść),
- DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w miseczce i dokładnie ze sobą mieszamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i obieramy. Następnie kroimy je w plasterki.
* Awokado jest dojrzałe, gdy po naciśnięciu skórki wydaje się miękkie. Kroimy je wówczas na pół. Łapiemy za obie połówki i przekręcamy w różnych kierunkach tak jakbyśmy chcieli otworzyć słoik. W ten sposób łatwo oddzielimy jedną połówkę od drugiej. Następnie obieramy skórkę.
** Jeśli Twoje awokado nie jest jeszcze dojrzałe, jest twarde to umieść je w papierowej torebce w towarzystwie banana, kiwi lub jabłka na blacie. Po 2 dniach powinno dojrzeć.
*** Rozkrojone, a niezjedzone awokado przechowuj w foliowej torebce w lodówce. Możesz je polać odrobiną soku z cytryny, aby za mocno nie ściemniało.
Ogórka (może być ze skórką) dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze cząstki. Mozzarelle odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Listki bazylii układamy jeden na drugim, zwijamy ciasno i kroimy w cienkie paseczki.
* Jeśli nie masz akurat bazylii to sałatkę podaj z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w dużej misce i mieszamy ze sobą. Od razu podajemy. Smacznego!