Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą

Witam Was Kochani. Skoro dziś piątek to zapraszam na danie z rybą. Dziś główną rolę odgrywa tuńczyk. Tuńczyka jadam najczęściej z makaronem lub w sałatce. A tym razem dodałam go do ciasta muffinkowego. Takie wytrawne babeczki są naprawdę smaczne. Można je podać na ciepło lub zimno. Całość dopełnia sos czosnkowy, sos pomidorowy i ketchup.

Inspiracją był przepis z kuchni Lidla. Polecam!

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym,
  • 2/3 puszki kukurydzy (około 120g odsączonej kukurydzy),
  • 80g żółtego sera,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 80ml oleju,
  • 80ml mleka,
  • 160g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pieprz

Przygotowanie:

Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Żółty ser ścieramy an grubych oczkach tarki. Kukurydzę odsączamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i szczyptą pieprzą. Jajka rozkłócamy, dodajemy olej i mleko, mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy. Dodajemy tuńczyka, ser, kukurydzę oraz natkę. Mieszamy tylko do połączenia składników i przekładamy do formy na muffinki. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Podajemy z sosem czosnkowym i pomidorowym lub ketchupem. Smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź