Kochani, pewnie wielu z Was przygotowuję domowe hamburgery lub cheesburgery. I słusznie, bo przynajmniej mamy pewność co znajdzie się w środku. A ja mam do zaproponowania zupę, która dosłownie przypomina smak cheesburgera. Nie wierzycie? spróbujcie, a na pewno przyznacie mi rację. Jak przystało na domowy fast food taka zupa jest bardzo kaloryczna, ale jeśli lubicie cheesburgery to polecam Wam jej przygotowanie.
Radzę podać ją właśnie z warzywami, bo sama w sobie jest troszkę mdła.
Składniki:

  • 100g żółtego sera,
  • 150g serka topionego,
  • 1 litr bulionu wołowego,
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki mąki,
  • 6-8 łyżek zimnej wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
 

Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i rumienimy je. Mięso przekładamy do bulionu i gotujemy około 25 minut tzn. do miękkości mięsa.

Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do bulionu, energicznie mieszamy. Następnie dodajemy starty żółty ser i serek topiony pokrojony w kostkę. Gotujemy całość na wolnym ogniu aż do połączenia składników, co jakiś czas mieszamy.
Gdy ser się rozpuści dodajemy musztardę i ketchup i całość doprawiamy do smaku.
Zupę podajemy z sałatką warzywną ( pokrojony ogórek konserwowy, pomidor, awokado, papryka, cebula) i chipsami tortiila. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź