Kochani, pewnie wielu z Was przygotowuję domowe hamburgery lub cheesburgery. I słusznie, bo przynajmniej mamy pewność co znajdzie się w środku. A ja mam do zaproponowania zupę, która dosłownie przypomina smak cheesburgera. Nie wierzycie? spróbujcie, a na pewno przyznacie mi rację. Jak przystało na domowy fast food taka zupa jest bardzo kaloryczna, ale jeśli lubicie cheesburgery to polecam Wam jej przygotowanie.
Radzę podać ją właśnie z warzywami, bo sama w sobie jest troszkę mdła.
Składniki:
- 100g żółtego sera,
- 150g serka topionego,
- 1 litr bulionu wołowego,
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki pikantnego ketchupu,
- 2 łyżki musztardy,
- 3 łyżki mąki,
- 6-8 łyżek zimnej wody,
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i rumienimy je. Mięso przekładamy do bulionu i gotujemy około 25 minut tzn. do miękkości mięsa.
Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do bulionu, energicznie mieszamy. Następnie dodajemy starty żółty ser i serek topiony pokrojony w kostkę. Gotujemy całość na wolnym ogniu aż do połączenia składników, co jakiś czas mieszamy.
Gdy ser się rozpuści dodajemy musztardę i ketchup i całość doprawiamy do smaku.
Zupę podajemy z sałatką warzywną ( pokrojony ogórek konserwowy, pomidor, awokado, papryka, cebula) i chipsami tortiila. Smacznego 🙂